Μπορεί ο ιστοχώρος σου να σου βρει δουλεια;

Εμπλουτίζω τη διαδικτυακή μου παρουσία

Θέλεις να βρεις δουλειά ή να αλλάξεις δουλειά; Δεν είσαι ο μόνος/η! Η μεγάλη πρόκληση στη εύρεση εργασίας ή την αλλαγή καριέρας είναι να πείσεις τον υποψήφιο εργοδότη ότι έχεις τα απαραίτητα προσόντα για μια θέση στην εταιρεία του.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να ανανεώσεις το βιογραφικό σου και να προσθέσεις τις πραγματικές δεξιότητες σου και τις σωστές λέξεις κλειδιά που θα το κάνουν να ξεχωρίσει.
Το επόμενο βήμα σου είναι να φτιάξεις (και να συντηρείς…) έναν ιστοχώρο (blog ή website) το οποίο θα λειτουργεί βοηθητικά σαν on line βιογραφικό. Ακόμα και αν έχει μια μόνο σελίδα. Το σωστό βέβαια είναι να είναι πιο πλούαιο και να δείχνει την εργασιακή ή την εκπαιδευτική σου “ιστορία”.
Έρευνα που έκανε μεγάλη ιστοσελίδα επαγγελματικού προσανατολισμού και εύρεσης εργασίας έδειξε ότι το 56% των εργοδοτών εντυπωσιάζονται από την ύπαρξη ιστοσελίδας ή blog.
Στη ίδια ιστοσελίδα (The Muse) υπάρχουν μαρτυρίες στελεχών που περιγράφουν πόσο βοήθησε και εξακολουθεί να βοηθά την καριέρα τους η ύπαρξη διαδικτυακής παρουσίας.

Δες εδώ έναν μικρό οδηγό για τα βήματα που πρέπει να κάνεις.
1. Κάνε μια έρευνα: πριν ξεκινήσεις τη δημιουργία του ιστοχώρου σου ψάξε να βρεις ιστοχώρους άλλων που είναι στον ίδιο επαγγελματικό χώρο με σένα. Θα πάρεις μια ιδέα πως πρέπει να είναι και τι να περιέχει το δικό σου blog ή site. Πώς θα τους βρεις; Σκέψου ποιοι ξεχωρίζουν στο χώρο σου ή ψάξε στο LinkedIn ή ακόμα και στο Instagram ή το Twitter. Σίγουρα έχουν εκεί το link του ιστοχώρου τους. Από τα περιεχόμενα της διαδικτυακής τους παρουσίας μπορεί να καταλάβεις επίσης γιατί ξεχωρίζουν.


2. Διάλεξε τι τελικά θέλεις να φτιάξεις και τι μορφή θα έχει. Ιστοσελίδα ή blog; Επίσης σκέψου τι μήνυμα θέλεις να περνάει ο ιστοχώρος σου στους υποψήφιους εργοδότες σου. Με ποιο τρόπο θα δείξεις την εξειδίκευση σου. Πχ αν είσαι αρχιτέκτονας, φωτογράφος, αν γενικά ασχολήσε με ότι χρειάζεται εικόνα για να το παρουσιάσεις, διάλεξε ένα template με μορφή portfolio. Αν πάλι είσαι γιατρός, δικηγόρος ή εκπαιδευτικός διάλεξε να δημιουργήσεις ένα blog στο οποίο θα καταχωρείς τα άρθρα και τις σκέψεις σου. Δείξε ιδιαίτερη προσοχή στα χρώματα και τα γραφικά που θα χρησιμοποιήσεις. Ακολούθησε το στυλ του έτοιμου template που θα διαλέξεις και μην πειραματίζεσαι. Τουλάχιστον στην αρχή!


3. Περιεχόμενο: Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας τέτοιος ιστοχώρος πρέπει να έχει την επαγγελματική σου φωτογραφία, δείγματα της δουλειάς σου, το βιογραφικό σου και φυσικά τα στοιχεία επικοινωνίας σου. Αν θέλεις μπορείς να συμπεριλάβεις τα ενδιαφέροντα σου που είναι σχετικά με τη δουλειά σου και τις ομάδες ή οργανώσεις εθελοντισμού στις οποίες συμμετέχεις. Δείχνουν ποιος είσαι στη ζωή σου!

Σίγουρα η εύρεση εργασίας ή η αλλαγή καριέρας δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται κόπο και χρόνο. Πριν απελπιστείς βεβαιώσου ότι έχεις:
1. Ανανεωμένο και σωστό βιογραφικό και LinkedIn.
2. Οι σελίδες σου στα κοινωνικά δίκτυα έχουν σωστό περιεχόμενο.
3. Δημιούργησε και κράτα ενημερωμένο έναν ιστοχώρο που θα δείχνει ποιος είσαι.

Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος/η σου ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού ή παρακολούθησε ένα από τα σεμινάριά μας (Wordpress Training και Δημιουργία Blog) .

Ρίξε μια ματιά και στον δικό μου προσωπικό ιστοχώρο που  "χτίζουμε" κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων μας.

Καλή επιτυχία!

Πιστοποιητικά πληροφορικής
Προηγούμενο άρθρο
Πιστοποιητικά πληροφορικής
Έλλειψη εμπειρίας?
Επόμενο άρθρο
Έλλειψη εμπειρίας?