Πιστοποιητικά πληροφορικής

Πιστοποιητικά πληροφορικής

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να διαλέξετε σωστά.

Καθώς αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν οι προκηρύξεις για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ οι οποίες ζητούν πιστοποιητικό πληροφορικής, ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πριν επιλέξουν πιστοποιητικό και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για να το αποκτήσουν (κατόπιν εξετάσεων).

Να σημειώσουμε επίσης ότι ένα πιστοποιητικό πληροφορικής (και μάλιστα πλήρες και όχι μόνο με τις τρεις ενότητες του ΑΣΕΠ) είναι απόλυτα απαραίτητο να περιλαμβάνεται στο βιογραφικό σας και για τον ιδιωτικό τομέα. Αν μάλιστα είναι σε υψηλό επίπεδο (ναι, υπάρχει Proficiency ή Advanced ή Expert και στην πληροφορική…) τότε το βιογραφικό σίγουρα προηγείται στην επιλογή για συνέντευξη.

Υπάρχουν 10 ιδιωτικοί φορείς (εταιρείες) που χορηγούν πιστοποιητικά πληροφορικής (Γνώσης Χειρισμού Η/Υ) εγκεκριμένα από τον ΕΟΠΠΕΠ σε Βασικό επίπεδο και κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν αναγνωρίσει πιστοποιητικά και στο ανώτερο επίπεδο. Μπορείτε να δείτε τη λίστα των αναγνωρισμένων φορέων ΕΔΩ http://www.eoppep.gr/index.php/el/qualification-certificate/certification-of-license-information-and-knowledge/certified-operators-license-information-or-knowledge-of-handling-computers. Όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τους εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης έχουν την ίδια εξεταστέα ύλη που ορίζεται από τον ΕΟΠΠΕΠ και κάθε χρόνο οι φορείς έχουν την υποχρέωση να ανανεώνουν το 50% των ερωτήσεων τους. Υπάρχει δε μια υποχρεωτική ποσόστωση στο βαθμό δυσκολίας των ερωτήσεων.

Άρα όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τους 10 εγκεκριμένους από τον ΕΟΠΠΕΠ φορείς είναι ισότιμα, δεν τίθεται θέμα «εύκολου» ή «δύσκολου» πιστοποιητικού και δεν έχουν ημερομηνία λήξης (ισχύουν εφ’ όρου ζωής).

Τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι φορείς είναι είτε μεμονωμένα (μια ενότητα), είτε τριών ενοτήτων για ΑΣΕΠ (Ms Word, Ms Excel & Υπηρεσίες Διαδικτύου που περιλαμβάνει μια εξέταση για το internet και το Outlook) είτε πλήρη πιστοποιητικά 6 ενοτήτων με την προσθήκη των Ms Windows, Ms PowerPoint και Ms Access.

Τι πρέπει να προσέξετε λοιπόν προκειμένου να επιλέξετε το σωστό κέντρο εκπαίδευσης και πιστοποίησης; Ρωτήστε…

  • Σε ποια έκδοση των προγραμμάτων της Microsoft (2003-2007-2010-2013-2016) γίνεται η εξέταση; Είναι σε μια από τις τελευταίες εκδόσεις ή είναι σε κάποια ξεπερασμένη πλέον έκδοση πχ Ms Office 2003;
  • Υπάρχουν οργανωμένα τμήματα και ποιοι διδάσκουν σε αυτά; Είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ή κάποιοι νεαροί/νεαρές πρώην μαθητές του κέντρου που εργάζονται για το χαρτζιλίκι τους;
  • Υπάρχει πιστοποιημένο από τον φορέα εκπαιδευτικό υλικό;
  • Υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον εξάσκηση;
  • Πόσο συχνά γίνονται οι εξετάσεις; Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας του κέντρου;
  • Σε περίπτωση αποτυχίας η επανεξέταση είναι δωρεάν ή χρεώνεστε ξανά και ξανά;
  • Πόσες ώρες περιλαμβάνει η εκμάθηση κάθε ενότητας; Σίγουρα θέλετε να μάθετε και πέντε πράγματα και όχι να πάρετε ένα χαρτί χωρίς κανένα αντίκρισμα!

Αν σας υποσχεθούν ότι θα πάρετε το «χαρτί» σε 2 εβδομάδες (15-20 ώρες εκπαίδευσης για 3 και πολλές φορές περισσότερες ενότητες) να τρομάξετε! Σαν έμπειρη εκπαιδευτικός πληροφορικής και συγγραφέας αρκετών βιβλίων σας λέω ότι το Ms Word ή το Ms Excel θέλουν τουλάχιστο 15 ώρες το καθένα, για να μην μιλήσω για την Ms Access. Επενδύστε λοιπόν στην γνώση γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι αμείλικτος και δεν ενδιαφέρεται για τον τίτλο του πιστοποιητικού σας, αλλά για τις γνώσεις σας. Μη διστάσετε παρά τη δυσπραγία των καιρών να πληρώσετε 40€-50€ παραπάνω. Μιλήστε με τους ιδιοκτήτες και αν έχετε οικονομικό πρόβλημα να είστε σίγουροι ότι θα βρουν τρόπο να σας βοηθήσουν.

Κάντε λοιπόν έρευνα για να βρείτε τα πιστοποιημένα κέντρα που σέβονται την εκπαίδευση και δεν «πουλάνε» χαρτάκια με την απλή εκμάθηση μερικών ερωτήσεων που είναι αρκετές για να περάσετε απλά τις εξετάσεις.

Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη

Εκπαιδευτικός πληροφορικής, συγγραφέας βιβλίων πληροφορικής