SWOT Analysis: Τι είναι και πότε το χρησιμοποιούμε;

Το εργαλείο που θα σε φέρει πιο κοντά στον επιτυχημένο εαυτό σου


Η swot analysis και η χρήση της στα θέματα καριέρας
Η πρώτη φορά που άκουσα για το μοντέλο swot analysis εντυπωσιάστηκα. Αν προέρχεσαι από τον χώρο των οικονομικών και της διοίκησης και του μάρκετινγκ, ίσως είσαι εξοικειωμένος με το εργαλείο αυτό από την ακαδημαϊκή σου πορεία.

Το καταπληκτικό όμως είναι ότι αυτό το εργαλείο δεν βρίσκει μόνο χρήση στις αίθουσες των οικονομικών διευθύνσεων. Αν έχεις ένα μολύβι και ένα χαρτί και κάτι οποίο χρειάζεται βελτίωση, «σκαρώνεις» ένα πινακάκι swot και βλέπεις τα αποτελέσματα που μπορεί να αφορούν σε όλους τους τομείς της ζωής σου όπως καριέρα, σχέσεις, αυτοβελτίωση, φυσική κατάσταση καθώς είναι ένα εργαλείο ολιστικής προσέγγισης.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τι είναι swot analysis και πώς μπορείς να το εντάξεις στα θέματα της καριέρας σου.
Είναι ένα εργαλείο που παρουσιάζεται πολύ συχνά στον οικονομικό κλάδο, όταν χρειάζεται να παρθούν κάποιες αποφάσεις στον στρατηγικό σχεδιασμό, όταν σχεδιάζουν κάποιον στόχο για την επιχείρηση. Η λέξη προκύπτει από τα αρχικά Strengths (δυνατά σημεία), Weaknesses (αδύναμα σημεία), Opportunities (ευκαιρίες), Threats (απειλές).

Κάθε swot analysis θα πρέπει να έχει ένα θέμα, δηλαδή πάνω σε ποιο αντικείμενο θα γίνει κάθε φορά η ανάλυση. Φτιάχνω ένα απλό πινακάκι με τέσσερα μέρη (εικόνα κάτω), όπου το καθένα το ονομάζω βάσει του κανόνα που έγραψα παραπάνω και αφήνω λίγο χώρο για να αναλύσω το κάθε κομμάτι.

Εξετάζοντας την παρούσα επαγγελματική μου κατάσταση.

Ας κάνουμε μια υποθετική swot analysis μαζί με ζητούμενο, ότι παρούσα επαγγελματική μου κατάσταση αυτή τη στιγμή όπως είναι δεν με γεμίζει, πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω σωστά την swot analysis;
Κάνοντας ερωτήσεις για κάθε κατηγορία και απαντώντας με ειλικρινώς βλέπω μαζεμένα όλα τα δεδομένα.

Δυνατά σημεία: Ποιο θεωρώ αυτή τη στιγμή δυνατό κομμάτι στην παρούσα μου επαγγελματική κατάσταση. Σε τι είμαι εγώ δυνατός; Τι με κάνει μοναδικό στη δουλειά μου; Ποια αξία προσφέρω κάθε μέρα που πάω στη δουλειά μου; Από όλα αυτά που έχω διαθέσιμα αυτή τη στιγμή πώς μπορώ να τα εκμεταλλευτώ προς όφελός μου;

Αδύναμα σημεία: Ποιο είναι το πιο αδύναμο σημείο πάνω μου όσον αφορά την επαγγελματική μου πορεία; Τι είναι αυτό που χρειάζεται να βελτιώσω; Τι μπορεί να θεωρείται αδυναμία. Τι ακόμα χρειάζεται να ξέρω ή που να εκπαιδευτώ ή ποια βοήθεια να λάβω για να γίνω καλύτερος αύριο. Πώς μπορώ να βγω από αυτό και να τα καταφέρω;

Ευκαιρίες: Υπάρχει κάποια ευκαιρία σε αυτό που συμβαίνει σήμερα την οποία πιθανόν δεν βλέπω; Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που μπορεί να με βοηθήσει σήμερα; Μέσα από την ανάλυση των δυνατών μου σημείων τι θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ ως ευκαιρία; Επίσης, διαβάζοντας ξανά την λίστα με τα αδύνατα σημεία υπάρχει κάτι που αν το βελτιώσω θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω στο μέλλον σαν ευκαιρία; Στις ευκαιρίες μπορεί να συγκαταλέγονται επίσης πράγματα τα οποία μπορεί να συμβαίνουν στην τοπική κοινότητα, κάτι εποχιακό, ανάλογα την περίσταση.

Απειλές: Ποια είναι τα εμπόδια αυτή τη στιγμή, τι μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός και ξεχωρίζει; Πώς μπορώ να σκεφτώ έξω από το κουτί; Υπάρχουν κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που συμβαίνουν γενικά και στον κόσμο ή στην περιοχή μας, στα οποία καθόλου δεν μπορούμε να επέμβουμε εμείς ωστόσο δεν παύει να είναι υπαρκτά.

Τι έκανα λάθος όλα τα προηγούμενα χρόνια στους στόχους που έθετα;

Έχοντας την νοοτροπία της ανάπτυξης
Όταν κάνουμε την swot analysis, πρέπει να έχουμε και τη νοοτροπία της ανάπτυξης! Δεν γίνεται να σχεδιάζεις και να είσαι σε διάθεση αλλαγής και βελτίωσης πραγμάτων στη ζωή σου χωρίς να έχεις αυτό το mood. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας, δεν αφήνουμε σε κανέναν άλλο τα κλειδιά της προσωπικής μας ευτυχίας και κοιτάμε αντικειμενικά σαν εξωτερικοί παρατηρητές όλα τα σημεία που ζητούνται.

Για κάποιους ανθρώπους είναι δύσκολο να κάνουν το εργαλείο μόνοι τους, δυσκολεύονται να κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις ή να δώσουν τις αντικειμενικές απαντήσεις, αν θέλετε μπορείτε να κάνετε το εργαλείο με κάποιον άλλον άνθρωπο που σας ξέρει καλά ή ακόμα καλύτερα με κάποιον που είναι πιο αντικειμενικός και δεν σε γνωρίζει καθόλου.

Το swot analysis δεν γίνεται μια φορά και τελειώνει! Μπορείς να το κάνεις σε συγκεκριμένα διαστήματα, ή όποτε ξαναγεννηθεί η ανάγκη να το κάνεις. Μπορείς καθώς κάνεις τη στοχοθεσία σου, να ορίσεις ό,τι μέσα σε δύο ή τρεις μήνες θα το ξανακάνεις για να δεις τις αλλαγές που προέκυψαν.

Ελπίζω διαβάζοντας αυτό το άρθρο να έλυσα τις απορίες σου σχετικά με το τι είναι swot analysis, να πήρες την έμπνευση που χρειάζεσαι και να κάνεις τη δοκιμή σε περίπτωση που θες να κάνεις αλλαγές και εσύ στην καριέρα σου. Καλή επιτυχία σε ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις στη ζωή σου. Και να θυμάσαι, αν το θες μπορείς και εσύ!

Κατέβασε από ΕΔΩ το template για τη δική σου swot analysis.