Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης

Typing vs keyboarding


Μια βασική δεξιότητα που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται στις αγγελίες για υπαλλήλους γραφείου σε οποιαδήποτε θέση (Γραμματείς, υπάλληλοι Front Office & Back Office) είναι να πληκτρολογούν γρήγορα και σωστά, κυρίως με τη χρήση του τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης.
Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε αν αξίζει τον κόπο να μάθετε να πληκτρολογείτε γρήγορα και σωστά, (spoiler: αξίζει…) και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην πληκτρολόγηση και το πληκτρολόγιο.

Typing vs keyboarding
Μισό λεπτό… υπάρχει διαφορά μεταξύ πληκτρολόγησης και χρήσης πληκτρολογίου;
Ε ναι! Υπάρχει! Σύμφωνα με ορισμένα άρθρα που διάβασα κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πληκτρολόγηση (typing) είναι η πράξη της δημιουργίας εγγράφων ή η πράξη της καταγραφής των σκέψεων μας σε ψηφιακή μορφή, ενώ η χρήση πληκτρολογίου (keyboarding) περιλαμβάνει όλες τις πρόσθετες λειτουργίες όπως είναι η χρήση πλήκτρων συντόμευσης, η χρήση πλήκτρων λειτουργιών ή ειδικών χαρακτήρων κ.λ.π.

Ποιο είναι σωστό λοιπόν; Μα και τα δύο! Γι’ αυτό εδώ θα σας πούμε πώς να βελτιώσετε τόσο την ικανότητα πληκτρολόγησης γραμμάτων και στίξης ΚΑΙ πώς να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο σωστά για εξοικονόμηση χρόνου.

Τι είναι το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης;
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ανθρώπων που πληκτρολογούν. Εκείνοι που ψάχνουν τα πλήκτρα και σκύβουν πάνω από το πληκτρολόγιο, και εκείνοι που μπορούν να πληκτρολογούν χωρίς καν να κοιτούν το πληκτρολόγιο.
Εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα να ανήκετε στην πρώτη κατηγορία και ψάχνετε τρόπους για να βελτιώσετε την πληκτρολόγησή σας. Έχετε το στυλ hunt and peck όπου πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξετε το πληκτρολόγιο για να εντοπίσετε το γράμμα σας (κυνήγι) και να χρησιμοποιήσετε έναν ελάχιστο αριθμό δακτύλων για να το "πατήσετε".

Τεχνική πληκτρολόγησης δύο δακτύλων
Τώρα, εάν είστε από αυτούς που πληκτρολογούν με τη χρήση δύο δακτύλων μόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πληκτρολογήσετε γρήγορα! Πολλοί άνθρωποι μπορούν να πληκτρολογήσουν τέλεια χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο. Ακριβώς όπως με κάθε άλλη δεξιότητα, μπορείτε σίγουρα να εκπαιδευτείτε σε αυτήν τη μέθοδο για να εργαστείτε (…για σας!).
Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια όσοι χρησιμοποιούν μόνο τα δύο δάκτυλα κατά την πληκτρολόγηση "συνήθως φτάνουν σε σταθερές ταχύτητες περίπου 37 wpm (Words Per Minute – λέξεις ανά λεπτό) για απομνημονευμένο κείμενο και 27 wpm κατά την αντιγραφή κειμένου. Κάποιοι (λίγοι…) είναι σε θέση να φτάσουν ταχύτητες 60 έως 70 λέξεις ανά λεπτό.
Σημ: Το WPM σημαίνει «λέξεις ανά λεπτό» και είναι ο αποδεκτός τρόπος μέτρησης της ταχύτητας πληκτρολόγησης. Η ταχύτητα υπολογίζεται με μία λέξη που αποτελείται από πέντε χαρακτήρες, οπότε μπορείτε να το σκεφτείτε και ως «πόσες λέξεις πέντε χαρακτήρων μπορεί να πληκτρολογήσει κάποιος σε ένα λεπτό».
Η ταχύτερη δακτυλογράφος αγγλικής γλώσσας ήταν η Stella Pajunas-Garnand, η οποία το 1946 έγραφε με μέγιστη ταχύτητα 216 λέξεων ανά λεπτό. Τον Αύγουστο του 2020, ο Anthony Ermolin κέρδισε το Πρωτάθλημα Δακτυλογράφησης με 210 λέξεις ανά λεπτό. Αυτά όμως είναι εξαιρέσεις γιατί η μέση ταχύτητα πληκτρολόγησης είναι περίπου 40wpm. Εάν είστε ήδη εκεί, δείτε μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την ταχύτητά σας και αν είστε λίγο κάτω από αυτό, έχω συμβουλές και για εσάς! Αν θέλετε να δείτε που πραγματικά είστε κάντε αυτό το τεστ https://humanbenchmark.com/tests/typing

Γιατί πρέπει να μάθω το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης;
Η ταχύτητα και η ακρίβεια της πληκτρολόγησης θα βελτιώσουν την καριέρα σας σχεδόν σε οποιονδήποτε τομέα. Η πλειονότητα των θέσεων γραφείου εισαγωγικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για θέσεις σε δομές υγείας για την απομαγνητοφώνηση των διαγνώσεων, απαιτούν μια ποικιλία διοικητικών καθηκόντων. Και σχεδόν όλες αυτές οι θέσεις απαιτούν από τον υποψήφιο να είναι αρκετά γρήγορος και ακριβής στην πληκτρολόγηση.
Ανεξάρτητα από το περιβάλλον γραφείου στο οποίο εργάζεστε (ιατρείο, μικρή ή μεγάλη εταιρεία κλπ), η κατοχή ισχυρών δεξιοτήτων πληκτρολόγησης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσληψη και την επιτυχία σας. Η αργή ή ανακριβής πληκτρολόγηση μπορεί να βλάψει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη ροή των υπηρεσιών που αναμένουν οι πελάτες

Πλεονεκτήματα χρήσης του τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης
Εάν εργάζεστε με υπολογιστές είτε ως διαδικτυακός μαθητής είτε σε επαγγελματικό περιβάλλον, η εκμάθηση της πληκτρολόγησης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Το LinkedIn αναφέρει ότι η εκμάθηση της πληκτρολόγησης θα σας εξοικονομήσει χρόνο, θα σας δώσει καλύτερη εστίαση σε εργασίες που σχετίζονται με την παραγωγή εγγράφων και θα εμφανίσει λιγότερα σφάλματα.
1. Εξοικονομήστε χρόνο - Σύμφωνα με Ratatype.com η αύξηση της ταχύτητας πληκτρολόγησης κατά 20% μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 35 λεπτά την ημέρα. Σχεδόν 213 ώρες το χρόνο!
2. Βελτιώστε τη στάση του σώματός σας - Εάν μάθετε να πληκτρολογείτε σωστά, τότε μπορείτε να βελτιώσετε και την υγεία σας. Η πληκτρολόγηση χωρίς να κοιτάζετε το πληκτρολόγιο θα μειώσει την καταπόνηση του λαιμού, καθώς μπορείτε να εστιάσετε στην οθόνη ή στην υπαγόρευση αντί να μετακινείτε το κεφάλι σας πάνω και κάτω.
3. Βελτιώστε την εστίαση σας – Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε δύο πράγματα ταυτόχρονα, αλλά αντ 'αυτού πρέπει να "χωρίσουν" την προσοχή τους για να ολοκληρώσουν δύο εργασίες. Αυτό μπορεί να είναι πολύ κουραστικό. Η εκμάθηση του τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης θα βελτιώσει την εστίασή σας σε μια εργασία, να εστιάσετε δηλαδή μόνο στο έγγραφό σας.
4. Βελτιώστε την παραγωγή σας - Καθώς θα βελτιώνετε την ταχύτητα και την ακρίβεια σας, θα ξοδεύετε λιγότερο χρόνο για να ελέγχετε το αποτέλεσμα της πληκτρολόγησης και εστιάζοντας περισσότερο χρόνο στο αποτέλεσμα της εργασίας σας.
5. Μειώστε την επεξεργασία – Η χρήση του τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης σάς επιτρέπει να εντοπίζετε σφάλματα καθώς πληκτρολογείτε αντί να απαιτούνται κουραστικές διορθώσεις και επαναλήψεις.

Μέθοδοι τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης

  • Μέθοδος QWERTY


Η μέθοδος QWERTY είναι μακράν η πιο δημοφιλής μέθοδος τυφλού συστήματος. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο δημοφιλής που δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν πόσα άτομα χρησιμοποιούν κάποια εναλλακτική μέθοδο. Εάν επιλέξετε να μάθετε τη μέθοδο QWERTY, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πληκτρολόγιο αγγλικής γλώσσας χωρίς καμία προσαρμογή. Λειτουργεί σε κάθε υπολογιστή και σε κινητές συσκευές.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο τα πλήκτρα σε διάταξη QWERTY και το πως είναι οργανωμένα ακόμα αναζητείται! Αν κοιτάξετε ένα τυπικό πληκτρολόγιο, μπορεί να σκεφτείτε γιατί τα γράμματα φαίνεται να έτσι τυχαία τοποθετημένα. Γιατί δεν είναι με αλφαβητική σειρά; Λοιπόν σύμφωνα με πηγές το αρχικό πρωτότυπο για τη γραφομηχανή είχε τα γράμματα με αλφαβητική σειρά.

Η πρώτη εμπορικά επιτυχημένη γραφομηχανή εφευρέθηκε το 1867. Λόγω του τρόπου κατασκευής της μπλόκαρε όταν πιέζονται δύο πλήκτρα το ένα δίπλα στο άλλο. Η λύση ήταν να διαχωριστούν κοινά ζεύγη γραμμάτων. Οι εφευρέτες δοκίμασαν πολλές διαφορετικές διατάξεις πριν πουλήσουν την εφεύρεση στον Remington το 1873. Οι μηχανικοί της Remington κατέληξαν σε αυτό που είναι ουσιαστικά η σημερινή διάταξη QWERTY. Αργότερα προστέθηκαν περισσότερα πλήκτρα για τα επιπλέον σημεία στίξης.

  • Άλλα συστήματα τυφλής πληκτρολόγησης.

1. Dvorak Touch Type Method
Το πληκτρολόγιο Dvorak αναπτύχθηκε από μια ομάδα στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ στη δεκαετία του 1930 και βασική διαφορά είναι ότι τα πλήκτρα με τα γράμματα των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων λέξεων είναι τοποθετημένα σε αντίθετες πλευρές.
2. Colemak Touch Type Method
Η μέθοδος Colemak εμφανίστηκε το 2006 και προτείνει να διατηρηθούν τα οφέλη της μεθόδου Dvorak, διευκολύνοντας παράλληλα όσους γνωρίζουν το QWERTY να αλλάξουν εύκολα μέθοδο. Τοποθετεί επίσης τα πιο χρησιμοποιούμενα πλήκτρα έτσι ώστε να πιέζονται από τα ισχυρότερα δάχτυλα. Το Colemak έχει σχεδιαστεί για να ασκεί τη λιγότερη πίεση στους καρπούς και τα δάχτυλα. Το Colemak είναι επίσης πιο εύκολο στη χρήση για όσους πρέπει να πληκτρολογήσουν σε πολλές γλώσσες.

Πώς μπορώ να μάθω να το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης;
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε να πληκτρολογείτε χρησιμοποιώντας το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης είναι να δημιουργήσετε τη μνήμη των δακτύλων σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να πληκτρολογείτε χωρίς να κοιτάζετε το πληκτρολόγιο.

Σεμινάρια και Παιχνίδια
Γραφτείτε σε ένα σεμινάριο τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης, ενώ παράλληλα κάνετε εξάσκηση παίζοντας! Επισκεφθείτε τις σελίδες
Typeracer, 10fastfingers.com , ZTy.pe

Εξάσκηση – Εξάσκηση – Εξάσκηση
Η διαδικασία εκμάθησης του τυφλού συστήματος πληκτρολόγησης απαιτεί υπομονή και πολλές ώρες εξάσκησης και παιχνιδιού! Συνήθως απαιτούνται 30’ κάθε ημέρα για 3 μήνες μαζί με καταγραφή των αποτελεσμάτων σας.
Μην απελπίζεστε… μια μικρή πρόοδος δεν παύει να είναι πρόοδος!

Πηγή: https://lauruscollege.edu/learn-to-touch-type



https://www.interactive-education.gr/media/images/woman-typing.jpg

Πιστοποιημένο πρόγραμμα εκμάθησης Τυφλού Συστήματος Πληκτρολόγησης