top-10 των σημαντικότερων εργασιακών δεξιοτήτων

top-10 των σημαντικότερων εργασιακών δεξιοτήτων

Ποιες είναι οι νέες επαγγελματικές δεξιότητες που καλείτε να αναπτύξει ένας εργαζόμενους στο μέλλον;

Αυτό είναι το top 10 των σημαντικότερων εργασιακών δεξιοτήτων του μέλλοντος.


Το μέλλον του εργασιακού χώρου, η οικονομία και οι εργασιακές απαιτήσεις, έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις.

Παράλληλα οι ολοένα και αυξανόμενες εργασιακές απαιτήσεις, αναγκάζουν τους εργαζόμενους να προσαρμόζονται σε νέες επαγγελματικές δεξιότητες, προτρέποντας τους να ακολουθήσουν νέες καριέρες, ακόμη και να επανεκπαιδευτούν, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ανάγκες των σύγχρονων εργασιακών βιομηχανιών.

Ωστόσο η καλπάζουσα αλλαγή του παγκόσμιου εργασιακού κλάδου θα ήταν συνετό να αντιμετωπίζεται με πρόκληση και διάθεση εξέλιξης, καθώς η σύγχρονη αγορά εργασίας, τείνει να αναβάθμιση τα εργασιακά προφίλ των εργαζομένων καλλιεργώντας τους πρόσθετες επαγγελματικές δεξιότητες.

Πιθανότατα κάποια επαγγέλματα θα εκλείψουν, ενώ άλλα καινούργια θα προκύψουν, προκειμένου να εξελιχθεί περισσότερο η αγορά εργασίας.

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι φοβούνται τις ριζικές αλλαγές και νιώθουν ανεπαρκείς με τις νέες δεξιότητες που καλούνται να αναπτύξουν, όμως οι νέες αυτές προκλήσεις φέρνουν στην επιφάνεια τις πιθανότητες για δημιουργία ενός επιτυχημένου και πλήρως εξελιγμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτές είναι λοιπόν οι 10 κορυφαίες επαγγελματικές δεξιότητες του μέλλοντος, που καλείται να αναπτύξεις ένας νέος εργαζόμενος

  1. Ευρηματική σκέψη και καινοτομία ιδεών
  2. Άμεση επίλυση σύνθετων προβλημάτων
  3. Κριτική σκέψη και αισθητήριο προβληματισμού
  4. Δημιουργικότητα, αυθεντικότητα και πρωτοβουλία
  5. Εκλογίκευση και δυνατότητα ιδεασμού
  6. Εκμάθηση στρατηγικής εργασίας
  7. Ανθεκτικότητα στο άγχος και ευελιξία
  8. Ηγετικές ικανότητες και κοινωνική επιρροή
  9. Εργασία με χρήση των νέων τεχνολογιών
  10. Δυνατότητα τεχνικού σχεδιασμού και ελέγχου


Το άλλο ερώτημα που τίθεται είναι από μία μερίδα εργαζόμενων, η οποία αναρωτιέται πόσο διάστημα θα χρειαστεί να καταναλώσουν προκειμένου να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν στις νέες αυτές αναβαθμισμένες δεξιότητες και αξίες που απαιτεί η αγορά εργασίας. Η διάρκεια της προσαρμογής τους θα καθορίζεται τόσο από τον εργασιακό κλάδο δραστηριοποίησης τους, αλλά και την προσωπική τους ενασχόληση.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής διαδικτυακών μαθημάτων Coursera, ο χρόνος που απαιτείται από κάθε εργαζόμενο για να προσαρμοστεί στις νέες δεξιότητες είναι ο εξής:

  • Από 1 έως 2 μήνες για τις δεξιότητες που αφορούν τον πολιτισμικό κλάδο, τις πωλήσεις, καθώς και την προώθηση προϊόντων
  • Από 2 έως 3 μήνες για τα επαγγέλματα που καταπιάνονται με την ανάλυση δεδομένων
  • Από 4 έως 5 μήνες με τις δεξιότητες που αφορούν τον τομέα της μηχανικής και το cloud computing

Πηγή: proson.gr
Με πληροφορίες από World Economic Forum και Employ Edu