Μικρά Μυστικά για τις Σπουδές και τα Επαγγέλματα

Μικρά Μυστικά για τις Σπουδές και τα Επαγγέλματα

Εκπαίδευση και Επαγγέλματα

Η διαδικασία για λήψη απόφασης σχετικά με τις σπουδές που θα επιλέξει κάποιος απασχολεί τόσο τους ιδίους του μαθητές όσο φυσικά και τους γονείς τους. Στη εποχή που βρισκόμαστε υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα σχετικά με το μέλλον των επαγγελμάτων αφού η τεχνολογία βρίσκεται στη πιο ταχεία φάση της ιστορίας της και αυτό δίνει ραγδαίες αλλαγές σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης πέρασε η εποχή που το Δημόσιο εξασφάλιζε, σαν τράπεζα τελευταίας ευκαιρίας, μια θέση στους πτυχιούχους. Δεν ισχύει πια το «άμα μπεις κάπου, θα βγεις με πτυχίο και κάπως, κάπου θα τρυπώσεις». Όλα τα παραδοσιακά επαγγέλματα βρίσκονται σε κρίση. Όλοι ξέρουμε πτυχιούχους με πολλές περγαμηνές σε ανεργία ή υποαπασχόληση.

Από την άλλη μεριά, διαβάζουμε για επαγγέλματα του μέλλοντος στα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση παντού. Πού υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες και κυρίως πώς, ξεκινώντας από μια σχολή παραδοσιακή, μπορεί κανείς να στοχεύσει σε ένα λαμπρό μέλλον;

Δείτε πιο κάτω κάποια βασικά επαγγέλματα και τις προοπτικές εξέλιξής τους σε ορίζοντα 15 ή 20 χρόνων. Σε κάθε περίπτωση σκιαγραφούμε πώς μπορεί να ξεκινήσει κανείς και τι πρέπει να συμπληρώσει για να πετύχει τον στόχο.

Παρόλο που τα κείμενα γράφτηκαν ανεξάρτητα, υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ τους και κυρίως αναδεικνύεται η ανάγκη να εγκαταλειφθούν παλαιά πρότυπα, στερεότυπα και προκαταλήψεις, όταν πρέπει να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. Ιδιαίτερα αυτό που ενώνει τις παρακάτω περιγραφές είναι ότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος δεν λειτουργούν με διαχωριστικές γραμμές, αλλά έχουν πολλά σημεία εκκίνησης και εξέλιξης. Άλλα σημαντικά σημεία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  1. Το πτυχίο δεν είναι ικανή συνταγή επιτυχίας. Ένα πτυχίο είναι η αρχή της προσπάθειας που θα διαρκέσει όλη την επαγγελματική ζωή.
  2. Χρειάζεται ευελιξία και συνεχής αναπροσαρμογή στόχων, γνώσεων και δεξιοτήτων. Τα επαγγέλματα του μέλλοντος αλλάζουν πιο γρήγορα από την αναπροσαρμογή σπουδών.
  3. Είναι απαραίτητη μια προσωπική στρατηγική ανάλογα με τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις ενδόμυχες επιθυμίες του καθενός. Μην περιμένουμε ότι ένας δημόσιος θεσμός ή ο ιδιωτικός τομέας θα δείξουν καθαρά τον δρόμο.
  4. Η επιτυχία ή η αποτυχία ποτέ δεν είναι τελειωτική. Κάθε επιτυχία πρέπει να συνοδεύεται από συνεχή προσπάθεια. Κάθε αποτυχία χρειάζεται αναπροσαρμογή και επανεκκίνηση.
  5. Τέλος, είναι απαραίτητη η αισιοδοξία και η πίστη στις δυνάμεις του καθενός. Με παθητική νοοτροπία και αναζητώντας ευθύνες αλλού, δεν πετυχαίνει κανείς τίποτα.


Γενικά διανύουμε την εποχή των ευκαιριών, της προσαρμογής, της ευελιξίας και της καινοτομίας. Με αφετηρία τις σπουδές μας, θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση τις μαλακές δεξιότητες, την τόλμη να κάνουμε κάτι νέο, τη συνεχή μάθηση και τη συνεχή αναπροσαρμογή. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν εκείνο το προσωπικό σύνολο δεξιοτήτων που θα όχι μόνο θα επιβιώνει τις επόμενες δεκαετίες αλλά και θα μεγαλουργεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η παθητικότητα απέναντι στις εξελίξεις είναι η συνταγή για να παραμείνει κάποιος πάντα στα χαμηλά και μέτρια.

Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης
Προηγούμενο άρθρο
Τυφλό Σύστημα Πληκτρολόγησης
Excel Star Seminar
Επόμενο άρθρο
Excel Star Seminar