Ψηφιακή ικανότητα

Βασικές δεξιότητες και πώς να τις αναδείξεις

Η ψηφιακή ικανότητα απαιτεί επαρκή κατανόηση και γνώση της φύσης, του ρόλου και των ευκαιριών της Τεχνολογίας της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη ζωή και την εργασία. Αυτό στην πράξη σημαίνει:

  • Να γνωρίζετε και να χρησιμοποιείτε τις κύριες εφαρμογές πληροφορικής, όπως την επεξεργασία κειμένου, τα λογιστικά φύλλα, τις βάσεις δεδομένων, την αποθήκευση και διαχείριση πληροφοριών
  • Να χρησιμοποιείτε τον Η/Υ για την υλοποίηση διαφόρων εργασιών στις σπουδές ή την εργασία σας, για την αναζήτηση πληροφοριών από το διαδίκτυο, τη συμμετοχή σε διαδικτυακές δραστηριότητες (π.χ. Forum, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και την επικοινωνία και συνεργασία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
  • Να κατανοείτε τις ευκαιρίες και τους δυνητικούς κινδύνους του διαδικτύου και της επικοινωνίας με ηλεκτρονικά μέσα (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εργαλεία δικτύου) για την εργασία, την ψυχαγωγία, τη διάδοση πληροφοριών και τη συμμετοχή σε δίκτυα συνεργασίας, τη μάθηση και την έρευνα.

Σε όλα τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα είναι σημαντική η γνώση και η ευχέρεια στη χρήση των εφαρμογών της πληροφορικής, ιδιαίτερα ως τρόπος διαχείρισης της εργασιακής καθημερινότητας και επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων που ανακύπτουν.

Παραδείγματα επιτευγμάτων & ενδεικτικά αποδεικτικά στοιχεία

  • Έχετε λογαριασμό στο facebook, twitter, linkedIn ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έχετε φτιάξει σελίδα στο internet (προσωπική ή άλλου φορέα, π.χ. της δουλειάς σας).

Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σχετικούς συνδέσμους ή μια εκτύπωση της αρχικής σελίδας.

  • Έχετε δώσει εξετάσεις για να πιστοποιήσετε τις γνώσεις σας στους Η/Υ.

Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σχετικό πιστοποιητικό.

  • Έχετε φτιάξει μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα λογισμικού για προσωπική χρήση ή για λογαριασμό άλλου φορέα (π.χ. της εργασίας σας).

Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορείτε να αξιοποιήσετε μια βεβαίωση από τον υπεύθυνο ή ένα σύνδεσμο σε σχετική ιστοσελίδα.

  • Έχετε συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό που προϋποθέτει υψηλό επίπεδο γνώσης πληροφορικής.

Ως στοιχείο απόδειξης μπορείτε να αξιοποιήσετε τη βεβαίωση συμμετοχής ή το αποδεικτικό της αίτησής σας ή το βραβείο που πήρατε.

Δείτε εδώ τα προτεινόμενα σεμινάριά μας https://www.interactive-education.gr/plerophorike/

(Πηγή: ΕΟΠΠΕΠ)

Επαγγελματικές δεξιότητες
Προηγούμενο άρθρο
Επαγγελματικές δεξιότητες
Γνώση Ξένων Γλωσσών
Επόμενο άρθρο
Γνώση Ξένων Γλωσσών