Γνώση Ξένων Γλωσσών

Βασικές δεξιότητες και πώς να τις αναδείξεις

Η γνώση ξένων γλωσσών αφορά στην ικανότητα κατανόησης, έκφρασης και ερμηνείας εννοιών, σκέψεων, συναισθημάτων, γεγονότων και απόψεων, τόσο σε προφορική όσο και σε γραπτή μορφή (ακρόαση, ομιλία, ανάγνωση και γραφή), σε άλλες γλώσσες εκτός της ελληνικής. Η δεξιότητα αυτή απαιτεί τη συνεχή και ουσιαστική χρήση των ξένων γλωσσών, η οποία δε συμβαδίζει πάντοτε με την κατοχή σχετικών τίτλων σπουδών. Αυτό στην πράξη σημαίνει:

  • Να κατανοείτε με ευκολία ξενόγλωσσα κείμενα και προφορικό λόγο, καθώς και να συνομιλείτε με άνεση και να εκφράζεστε γραπτά σε θέματα, είτε καθημερινά, είτε που αφορούν το επάγγελμά σας, τα ενδιαφέροντά σας, ή άλλα ειδικά ζητήματα.
  • Να διαθέτετε διαπολιτισμική αντίληψη που σημαίνει να γνωρίζετε και να κατανοείτε κάποια πράγματα που αφορούν στις συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς του λαού, στη γλώσσα του οποίου θέλετε να επικοινωνήσετε.
  • Να μπορείτε να συνεργαστείτε με άτομα από άλλους πολιτισμούς.

Στο εργασιακό περιβάλλον, η συγκεκριμένη δεξιότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η αυξανόμενη εξωστρέφεια επιχειρήσεων και οργανισμών συνεπάγεται συνεργασία, συναλλαγή και δικτύωση με οργανισμούς άλλων χωρών. Επίσης, έχοντας ευχέρεια στην επικοινωνία σε ξένες γλώσσες μπορείτε να αξιοποιήσετε πλήρως τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε. και να ενταχθείτε ευκολότερα σε μια άλλη χώρα για σπουδές ή εργασία ή να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο.

Παραδείγματα επιτευγμάτων & ενδεικτικά αποδεικτικά στοιχεία

  • Μετάφραση κάποιου ξενόγλωσσου κειμένου, πραγματοποίηση κάποιας παρουσίασης σε ξένη γλώσσα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ηλεκτρονικό αρχείο με τη μετάφραση όπου φαίνεται το όνομά σας ή μία βεβαίωση προϋπηρεσίας που να αποδεικνύει την εμπειρία σας σε μεταφράσεις κειμένων ή τη συμμετοχή σας σε κάποιο ευρωπαϊκό έργο.


  • Διαβάζετε και κατανοείτε ξενόγλωσσα βιβλία, επικοινωνείτε με άτομα που μιλούν μια ξένη γλώσσα ή συμμετέχετε σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο

Ως αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένας τίτλος σπουδών που αποδεικνύει το επίπεδο της γνώσης σας στην ξένη γλώσσα. Επίσης, βεβαίωση που αποδεικνύει κάποιο διάστημα παραμονής σας σε μια ξένη χώρα (π.χ. εργασία ή σπουδές σε μία ξένη χώρα).


  • Καλοκαιρινή απασχόληση σε τουριστική επιχείρηση (ξενοδοχείο, κάμπινγκ, ταβέρνα σε τουριστική περιοχή) ή εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βεβαίωση του εργοδότη ή κάποιο άλλο σχετικό έγγραφο, φωτογραφίες κλπ.


  • Συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας στην ΕΕ (π.χ. Erasmus) για φοίτηση, πρακτική άσκηση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε μία ξένη χώρα.

Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σχετική βεβαίωση συμμετοχής ή άλλα αποδεικτικά της συμμετοχής σας στα συγκεκριμένα προγράμματα.


  • Έχετε καταγράψει τις γλωσσικές σας δεξιότητες συμπληρώνοντας το Europass Διαβατήριο Γλωσσών.

Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έγγραφο Europass Διαβατήριο Γλωσσών που θα συμπληρώσετε στο http://europass.eoppep.gr

Δείτε εδώ τα προτεινόμενα σεμινάριά μας https://www.interactive-education.gr/ksenes-glosses/

(Πηγή: ΕΟΠΠΕΠ)

Ψηφιακή ικανότητα
Προηγούμενο άρθρο
Ψηφιακή ικανότητα
H Αριθμητική Ικανότητα
Επόμενο άρθρο
H Αριθμητική Ικανότητα


Για πληρωμές IRIS