Mαθήματα, Mentoring ή Coaching 1:1;

Mαθήματα, Mentoring ή Coaching 1:1;

Τι σας ταιριάζει καλύτερα;

Μήπως βρίσκεστε σε ένα σημείο της καριέρας σας όπου αισθάνεστε ότι πρέπει να επενδύσετε σε αυτήν για να ξεκολλήσετε από το πλήθος, αλλά δεν είστε απολύτως σίγουροι ποια είναι η καλύτερη επένδυση

  • Coaching 1:1 (με ατομική καθοδήγηση ή σε ομάδα σε συγκεκριμένες ώρες), ή
  • Μαθήματα εξ αποστάσεως με ελεύθερο ωράριο;

Πώς όμως μπορείτε να διακρίνετε ποιο στυλ μάθησης είναι καλύτερο για εσάς, ώστε να επενδύσετε σε αυτό και να σας δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα;

1. Τα μαθήματα μέσω ίντερνετ (ασύγχρονη τηλεκατάρτιση) είναι καλύτερα για εσάς αν...
• Ζείτε μια πολύ πολυάσχολη ζωή και πρέπει να προσαρμόσετε την εκμάθηση νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων γύρω από το πρόγραμμά σας.
• Είστε πολύ πειθαρχημένοι, οπότε δεν το βρίσκετε αφόρητα δύσκολο να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια και να καθίσετε και να ολοκληρώσετε ένα μάθημα σιγά-σιγά.
• Είσαι εξαιρετικά εσωστρεφής και η σκέψη να μπείτε σε ομάδα ή σε ατομικές 1:1 συνεδρίες σας κάνει να νιώθετε λίγο άρρωστοι!
• Έχετε χαμηλό προϋπολογισμό και η συμμετοχή σε ένα ομαδικό πρόγραμμα με σύγχρονη τηλεκατάρτιση ή προπόνηση coaching 1:1 δεν αποτελεί επιλογή λόγω κόστους αυτή τη στιγμή.
• Το σεμινάριο ταιριάζει σε ένα ενιαίο πλαίσιο για όλους αρκετά όμορφα και δεν χρειάζεται να προσαρμοστεί σε εσάς πάρα πολύ, μπορείτε να το προσαρμόσετε εσείς στον εαυτό σας αρκετά εύκολα.

2. Το coaching 1:1 είναι το καλύτερο για εσάς αν...
• Το θέμα απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου που σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, εάν κάποιος θέλει να αναδιαμορφώσει την επιχείρησή του επειδή δεν είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα πια, τον καταπιέζει και θέλει να στραφεί σε όλο τομέα, πχ στην πώληση μαθημάτων και στη δημιουργία παθητικού εισοδήματος, τότε αυτό είναι πραγματικά ένα θέμα που απαιτεί 1: 1 coaching επειδή απαιτεί τον coach να γνωρίζει λεπτομέρειες για το γιατί δεν είστε ικανοποιημένοι με το επάγγελμα ή την επιχείρησή σας πια, τι συμβαίνει μέσα σας και τι σκέφτεστε, τι είδους παθητικό επιχειρηματικό μοντέλο θα λειτουργούσε καλύτερα για εσάς και την ενέργειά σας κ.λπ.
• Το θέμα απαιτεί εξατομικευμένη προσοχή.
Ορισμένα θέματα απαιτούν να ακούσετε πολλά σχόλια. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα Mentoring της Interactive Education, εξετάζουμε τους ιστότοπους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις σελίδες πωλήσεων και πολλά άλλα όσων ζητάνε τη συμβουλή μας καθώς δουλεύουμε μαζί πάνω στο πρόβλημά τους. Δημιουργούμε μαζί ένα προσαρμοσμένο επιχειρηματικό σχέδιο πάνω στο νέο αντικείμενο που περιλαμβάνει δράσεις 12 μηνών και πολλά άλλα!
• Σίγουρα θα δουλέψετε με υπευθυνότητα και θα αναλάβετε περισσότερη δράση όταν παίρνετε οδηγίες από έναν Coach.
• Έχετε μεγαλύτερο προϋπολογισμό να επενδύσετε για να μάθετε
• Είστε πολύ εσωστρεφείς και προτιμάτε βοήθεια 1: 1 από τη συμμετοχή σε ομάδες καθοδήγησης κυρίως αν πρέπει να μιλήσετε για κάτι προσωπικό.

3. Το ομαδικό coaching είναι το καλύτερο για εσάς αν...
• Το θέμα απαιτεί από τον coach να έχει κάποια γνώση για εσάς, αλλά όχι τόσο σε βάθος όσο απαιτεί το 1:1 coaching.
• Το θέμα απαιτεί να λάβετε εξατομικευμένη προσοχή, αλλά και πάλι όχι τόσο σε βάθος όσο 1: 1.
• Ίσως σας αρκεί οι απορίες σας να καλύπτονται από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις άλλων μελών του προγράμματος. Μερικοί από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχουν ενδιαφέρουσες απόψεις.
• Δουλεύετε με υπευθυνότητα, οπότε οι τακτικές συνεδρίες σας δίνουν προθεσμίες για να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας.
• Σας ευχαριστεί η συμμετοχή στην ομάδα και παίρνετε ενέργεια από τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
• Εξετάζετε τις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και ίσως θέλετε να κρατήσετε επαφή μαζί τους και στο μέλλον.
• Είστε εξωστρεφείς ή τουλάχιστον εσωστρεφείς που δεν ντρέπονται και δεν τους πειράζει να μιλούν σε ομάδες.

Ατομικό coaching 1:1 ή ομαδική προσέγγιση ενός εξειδικευμένου θέματος;
Το ένα ΔΕΝ είναι καλύτερο από το άλλο. Είναι απλά διαφορετικά. Και άλλοι από τους συμμετέχοντες στο coaching 1:1 απαιτούν περισσότερη έως πολλή προσοχή, ανατροφοδότηση, ενώ άλλοι μαθαίνουν και προχωρούν περισσότερο όταν βρίσκονται σε ομάδες και παίρνουν ομαδική ενέργεια για να διαπρέψουν στον νέο τομέα που διάλεξαν.

4. Mentoring

Το Mentoring είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης για όσους θέλουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας ή να βελτιώσουν τη θέση τους σε αυτή. Είναι μια προσωπική σχέση μεταξύ ενός έμπειρου στελέχους (συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας), του μέντορα, ο οποίος συμπεριφέρεται ως υπόδειγμα, δάσκαλος, καθοδηγητής και προστάτης, για τον λιγότερο έμπειρο (συνήθως νεότερο σε ηλικία) άνεργο, επαγγελματία ή εργαζόμενο, τον καθοδηγούμενο (mentee) η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης.

Οι νέοι που αναζητούν εργασία αλλά και οι μεγαλύτεροι που είτε βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας (με ή χωρίς τη θέλησή τους, δεν έχει σημασία…), είτε αναζητούν μια καλύτερη εργασία, σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη πληροφόρησης, προσανατολισμού και υποστήριξης σε θέματα σταδιοδρομίας.

Διαβάζω περισσότερα για το Mentoring εδώ: https://www.interactive-education.gr/blog/mathemata-coaching.html

Αρχική δημοσίευση για το 1,2,3 από Nesha Woolery

Μετάφραση και προσαρμογή και Νο.4 Maria Zappa-Kasapidi