H Αριθμητική Ικανότητα

Βασικές δεξιότητες και πώς να τις αναδείξεις

Η αριθμητική ικανότητα περιλαμβάνει την καλή γνώση των αριθμών, μέτρων και δομών, την κατανόηση των μαθηματικών όρων και εννοιών και των ερωτημάτων στα οποία τα μαθηματικά μπορούν να παράσχουν απαντήσεις και λύσεις σε καθημερινές καταστάσεις στη ζωή και την εργασία. Επίσης, περιλαμβάνει την ικανότητα χρήσης μαθηματικών τρόπων σκέψης (λογική και χωρική σκέψη) και ανάλογης παρουσίασης (μαθηματικοί τύποι, μοντέλα, κατασκευές, γραφικές παραστάσεις/διαγράμματα).

Αυτό στην πράξη σημαίνει:

  • Να μπορείτε να αποφασίσετε τι πρέπει να μετρηθεί ή να υπολογιστεί
  • Να παρατηρείτε και να καταγράφετε δεδομένα με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων, εργαλείων και της τεχνολογίας
  • Να κάνετε εκτιμήσεις και να επαληθεύετε υπολογισμούς
  • Να διαθέτετε βασικές γνώσεις μαθηματικών (π.χ. ποσόστωση, τόκοι, απλές αλγεβρικές εξισώσεις) και περιγραφικής στατιστικής (π.χ. ανάγνωση διαγραμμάτων και γραφημάτων, ανάλυση ποσοστώσεων, εύρεση μέσου όρου)
  • Να έχετε την ικανότητα για κριτική σκέψη και αξιοποίηση εργαλείων και δεδομένων για την επίτευξη λύσης.

Η αριθμητική ικανότητα είναι σημαντική για όλες τις εργασίες, είτε πρόκειται κανείς να καταρτίσει προϋπολογισμούς, να πραγματοποιήσει προμήθειες και αγορές, είτε να διαβάσει και να κατανοήσει στατιστικά δεδομένα, να υπολογίσει και να κατανείμει ανθρωποώρες για την υλοποίηση ενός έργου ή να προβλέψει κέρδη και ζημίες κλπ.

Εξάλλου, πρόσφατα δεδομένα για τη σύγχρονη αγορά εργασίας καταδεικνύουν τη χρησιμότητα απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων στα οικονομικά σε πολλά επαγγέλματα.

Παραδείγματα επιτευγμάτων & ενδεικτικά αποδεικτικά στοιχεία
Σε μια συνέντευξη ως παραδείγματα των επιτυχιών σας και αποδεικτικά στοιχεία μπορείτε να παρουσιάσετε:

  • Εργασίες, projects πάνω στα μαθηματικά ή και σε άλλα θεματικά πεδία στα οποία γίνεται χρήση στατιστικών ή άλλων αριθμητικών δεδομένων.
  • Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια παρουσίαση της εργασίας στην οποία συμμετείχατε.
  • Έχετε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς φορέων όπως π.χ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ή στο FameLab του Βρετανικού Συμβουλίου.
  • Ως στοιχείο απόδειξης μπορεί να αξιοποιηθεί η βεβαίωση συμμετοχής ή το αποδεικτικό της αίτησής σας ή το βραβείο που πήρατε.
  • Ασχολείστε με προϋπολογισμούς έργων, σύνταξη οικονομικών προσφορών, συμπλήρωση φορολογικών στοιχείων, οικονομικές αναλύσεις, κλπ.
  • Ως αποδεικτικό στοιχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια βεβαίωση από τον εργοδότη ή ένα δείγμα οικονομικής ανάλυσης που έχετε εκπονήσει.


Τέλος ως αποδεικτικό στοιχείο των γνώσεών σας μπορείτε να προσκομίσετε πρόσφατο πιστοποιητικό του Excel σε επίπεδο Expert/Advanced αρκεί να μπορείτε να το υποστηρίξετε!

Δείτε εδώ τα προτεινόμενα σεμινάριά μας https://www.interactive-education.gr/excel-e-classes/

Σχετικό άρθρο: Πως να κάνετε απλές μαθηματικές πράξεις (πχ Άθροισμα) στο Microsoft Excel: https://www.secnews.gr/296084/microsoft-excel-athroisma-keliwn/

Τεστ πρακτικής αριθμητικής (και για ΑΣΕΠ): https://drive.google.com/file/d/1xEe8zW1s4Ei6awbmhk1IjUDqGinllIHi/view?usp=sharing




Για πληρωμές IRIS