Ανέπτυξε το δίκτυό σου

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επαγγελματική μας ανάπτυξη, η δικτύωση, τρομάζει πολλούς από αυτούς που ψάχνουν για δουλειά. Είναι κυρίως αυτοί που αγνοούν τι είναι το personal branding, αυτοί που φοβούνται να γνωρίσουν νέους ανθρώπους μέσω του διαδικτύου ή μέσω προσωπικών συναντήσεων και αρνούνται να μεγαλώσουν το δίκτυό τους.

Ξεχνάνε όμως ότι το 70% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας δεν ανακοινώνονται και η δικτύωση είναι ο μόνος τρόπος για να τις πληροφορηθούν. Πρέπει λοιπόν κάθε ένας που ψάχνει για δουλειά να κτίσει γύρω του μια κοινότητα από έμπιστους και υποστηρικτικούς συναδέλφους, πελάτες, συνεργάτες, συνταξιοδοτημένους και εν ενεργεία managers που θα είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν γι’ αυτόν σε ανθρώπους που είναι στο δικό τους δίκτυο και θα του ανοίξουν νέες πόρτες/προοπτικές, στις οποίες δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση χωρίς αυτούς.

Αυτό όμως δεν γίνεται εύκολα. Χρειάζεται να έχετε στρατηγική και να σχεδιάσετε σωστά την ανάπτυξη του δικτύου σας. Γι αυτό:

Αυτό όμως δεν γίνεται εύκολα. Χρειάζεται να έχετε στρατηγική και να σχεδιάσετε σωστά την ανάπτυξη του δικτύου σας. Γι αυτό:

Tip #1:NetworkUp Ακολουθήστε τους καλύτερους στον τομέα σας.

Ο Ivan Misner, Ph.D. επονομαζόμενος και «πατέρας του μοντέρνου Networking” λέει ότι λανθασμένα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν διδάσκεται το networking. Έτσι όταν οι σπουδαστές βγαίνουν στην αγορά εργασίας θεωρούν ως μοναδικό μέσον ανάπτυξης του δικτύου τους τις προσωπικές επαφές αποκλειστικά, αλλά και εκεί κάνουν λάθος και αντί να προσπαθήσουν να κτίσουν σχέσεις, προσπαθούν να πουλήσουν.

Tip #2: Εστίασε τις προσπάθειές σου για Networking στα σωστά μέρη.

Η Judy Robinet, συγγραφέας του HowToBeaPowerConnector: The 5+50+100 RuleforTurningYourBusinessNetworkingIntoProfitsλέει ότι εστιάζοντας σε λάθος ανθρώπους και συχνάζοντας σε λάθος εκδηλώσεις, απλά χάνεις τον χρόνο σου και διοχετεύεις σε λάθος κανάλια την ενέργειά σου.

Πχ Αν θέλεις να μπεις στον τομέα παραγωγής τροφίμων, δεν θα πας σε μια συγκέντρωση καλλιεργητών, αλλά σε μια συγκέντρωση μιας μεγάλης εταιρείας επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων.

~ If you want to networking successfully, identify the right ecosystem for your needs. Judy Robinet

Tip #3: Προσπάθησε να ξεχωρίσεις στο χώρο σου για τις γνώσεις σου (αρθρογραφείς στο blog σου ή στο LinkedIn;), το χαρακτήρα σου, τη συμπεριφορά σου κυρίως προς εκείνους τους οποίους δεν έχεις ανάγκη.

Tip #4: Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια ή ανατροφοδότηση. Κανένας δεν μπορεί να σε βοηθήσει αν δεν ξέρει τι θέλεις. Οι περισσότεροι, και κυρίως οι γυναίκες το βρίσκουν δύσκολο να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν και κυρίως να ζητήσουν βοήθεια. Αιτίες;

·Πολλοί νομίζουν ότι δεν είναι «έτοιμοι» να ζητήσουν βοήθεια (!)

· Φοβούνται μη φανούν ηλίθιοι (?)

· Δεν έχουν το σθένος να ζητήσουν βοήθεια.

Για να τα ξεπεράσεις αυτά πρέπει να καταλάβεις ποιος είσαι και που βρίσκεσαι. Αν χρειάζεσαι βοήθεια:

1. Ψάξε να βρεις έναν μέντορα ή παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια (σχετικό άρθρο Σε τι είναι ειδικός ένας Μέντωρ;)
2. Ανανέωσε τις επαφές σου στο LinkedIn.Κάνε έναν έλεγχο και δες ποιος λείπει (παλαιός εργοδότης, συνάδελφος, συμφοιτητής). Μη μείνεις μόνο στις προτεινόμενες από την πλατφόρμα επαφές. Μπες και στα προφίλ που σε ενδιαφέρουν (πχ των στελεχών στο χώρο που θέλεις να εργαστεί, δες το δίκτυό τους, και τις κοινές (mutual) συνδέσεις.

3. Ανανέωσε τη φωτογραφία του προφίλ σου και του εξωφύλλου σου. Φρόντισε να έχεις κοινό στυλ σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

4. Ανακοίνωσε ότι δέχεσαι προτάσεις για εργασία. Είναι εύκολο...Πήγαινε στα Settings και ενεργοποίησε το κουμπί “Let recruiters know you’re open to opportunities.” Μετά πήγαινε στη σελίδα Jobs > Career interests και διευκρίνισε τι ακριβώς ψάχνεις.

5. Πολύ σημαντική είναι η παρουσία σου και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αν θέλεις μπορείς να τις κάνεις private (στενοί φίλοι μόνο), ειναι καλύτερα να τις ξεκαθαρίσεις.Δες εδώ δικά μου σχετικά άρθρα:

Καθαρίστε τους λογαριασμούς σας στα Social Media

Τι σκέφτονται οι HR Managers όταν κοιτούν το προφίλ σας;

6. Ζήτησε από τις επαφές σου να γράψουν Μερικά καλά λόγια για σένα (endorsments). Μπορεί αυτό το τόσο απλό βήμα να σε βοηθήσει.


Σχετικό άρθρο: Χρησιμοποιώντας το Linkedin

Πηγή: Forbes Magazine - Μετάφραση Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη

Part of Interactive's Education Mentoring Program



Ποιοι είναι οι στόχοι σου;
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι είναι οι στόχοι σου;
LinkedIn vs CV
Επόμενο άρθρο
LinkedIn vs CV