Συνέντευξη για εργασία

5 Δύσκολες ερωτήσεις και πως θα τις απαντήσετε

Το παρακάτω άρθρο παρουσιάζει 5 από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορεί να συναντήσεις σε μία συνέντευξη εργασίας, καθώς και οδηγίες για το πώς να τις απαντήσεις. Eστιάζει σε ερωτήσεις που μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία σου. Οι απαντήσεις φυσικά ποικίλουν ανάλογα με το άτομο, επομένως η ειλικρίνεια είναι το κλειδί για την επιτυχία!

“Περιγράψτε μου μια περίσταση όπου έπρεπε να λάβετε μια δύσκολη απόφαση.”

Ένα από τα κύρια λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι δεν την απαντάνε πραγματικά. Συνηθίζεται να δίνουν γενικές απαντήσεις, χωρίς να παραθέτουν κάποιο παράδειγμα. Τα παραδείγματα είναι ένας ξεκάθαρος τρόπος για να υποστηρίξεις αυτά που ισχυρίζεσαι σε μία συνέντευξη.

Για παράδειγμα, «όταν έπρεπε να αποφασίσω για [αυτό το συγκεκριμένο θέμα], έλαβα υπόψιν μου [αυτή] και [αυτή] την παράμετρο και αποφάσισα βάσει του [Χ]».

2. “Περιγράψτε μου μια περίσταση όπου δε συμφωνούσατε με μια πράξη του/της manager/συναδέλφου σας. Πώς το διαχειριστήκατε;”

Μην ντραπείς να απαντήσεις στην ερώτηση, δε χρειάζεται να συμφωνείς πάντα με την/τον manager ή τις/τους συναδέλφους σου. Πρόσεξε μόνο να μην φανείς υπερβολικά αρνητική. Περιέγραψε την κατάσταση, αιτιολόγησε τη θέση σου, και μετά εξήγησε τα βήματα που ακολούθησες. Αν δεν προχώρησες σε κάποια πράξη, εξήγησε γιατί.

3. “Ποιό είναι το αγαπημένο σας και ποιο το λιγότερο αγαπημένο σας task στη δουλειά;”

Η συμβουλή εδώ είναι απλή: να είσαι ειλικρινής, αλλά πρόσεχε να μην συμπεριλάβεις κάτω από τα λιγότερο αγαπημένα tasks σου κάποιο κύριο μέρος της δουλειάς για την οποία αιτείσαι.

Αυτή η ερώτηση είναι μάλιστα μια εκπληκτική ευκαιρία για να συνδέσεις πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις με την καινούρια θέση. Για το 2ο μέρος της ερώτησης, να είσαι πάντα ειλικρινής, απλά διάλεξε ένα task που δεν σχετίζεται ή είναι χαμηλής σημασίας για την καινούρια δουλειά. Μην απαντήσεις μόνο τη μισή ερώτηση! Ένα παράδειγμα όπου έκανες την κάθε δραστηριότητα πράξη θα ήταν συν.

Θυμήσου ότι η συνέντευξη είναι μια καλή ευκαιρία και για σένα να μάθεις παραπάνω πράγματα για την εταιρεία, την κουλτούρα της, αλλά και το περιβάλλον εργασίας.

4. “Γιατί αφήσατε την τελευταία σας δουλειά; / Γιατί θέλετε να φύγετε από την τωρινή σας θέση;”

Αυτή την ερώτηση την κάνει ο recruiter για να καλύψει τα νώτα του/της. Για να βεβαιωθεί ότι ο λόγος που έφυγες απ’την προηγούμενη εταιρεία δε συμπίπτει με κάποιο μέρος του job description της θέσης που αναζητάς.

Για παράδειγμα, μπορεί να άφησες τη θέση σου γιατί άλλαξε η οικογενειακή σου κατάσταση και δεν μπορείς να δουλεύει με βάρδιες. Αν η νέα θέση συμπεριλαμβάνει βάρδιες τότε θα σε ρωτήσουν πιθανώς παραπάνω λεπτομέρεις για αυτό το κομμάτι ή θα επιλέξουν κάποια άλλη υποψήφια.

Αν αλλάζεις δουλειές συχνά, ξεκαθάρισε γιατί αυτή η συγκεκριμένη δουλειά είναι διαφορετική για σένα ή γιατί σε αυτό το σημείο της ζωής σου θες να παραμείνεις σε κάποια θέση πιο μακροχρόνια.

Οι λόγοι για να αφήσεις μια θέση ποικίλουν και μπορεί να είναι προσωπικοί, η ανάγκη για μια νέα πρόκληση, ένας καλύτερος μισθός, αλλαγή χώρας, κτλ. Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος, όταν τον αναφέρεις σιγουρέψου ότι θα πάρεις το χρόνο να τον εξηγήσεις. Μην πεις απλά «προσωπικοί λόγοι», μιας και ειδικά αν δίνεις συνέντευξη σε μια εταιρεία που εστιάζει στην ομαδικότητα, αυτή η δικαιολογία μπορεί να φανεί πολύ απόμακρη.

Μην μιλήσεις άσχημα για τους πρώην εργοδότες/συνεργάτες σου. Φυσικά μπορείς να αναφέρεις δύσκολες εμπειρίες και καταστάσεις, αλλά εστίασε στο θετικό μάθημα που έλαβες από αυτές. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η αρνητικότητα δεν πηγάζει από σένα.

5. “Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση;”

Αυτή μπορεί να είναι μια περίπλοκη ερώτηση για τις γυναίκες. Εδώ ο/η recruiter θέλει να εξακριβώσει πόσο ελαστική μπορείς να είσαι και για πόσο θα μπορούν να βασιστούν πάνω σου χωρίς κάποια μακροχρόνια παύση.

Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ειλικρινής, αλλά να σταθείς και στο ύψος σου. Αν π.χ. ο/η recruiter ρωτήσει «Το ότι έχεις οικογένεια σημαίνει ότι δε θα μπορέσεις να κάνεις υπερωρίες όταν χρειάζεται;», μπορείς να απαντήσεις ότι αν και η οικογένειά σου είναι προτεραιότητα, μερικές υπερωρίες είναι αναμενόμενες που και που και είσαι προετοιμασμένη για κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό δε σημαίνει ότι προτίθεσαι να δουλεύεις κάθε βράδυ μέχρι τις 22:00, ακόμα και αν δεν έχεις δική σου οικογένεια. Και αυτό δε θα έπρεπε να αναμένεται ή να απαιτείται.

Για να κλείσουμε, μιας και η διαδικασία της εύρεσης εργασίας μπορεί να είναι πολύ στρεσσογόνος, είναι σημαντικό να προετοιμάζεσαι για τις συνεντεύξεις κάνοντας έρευνα για την εκάστοτε εταιρεία και τις αξίες της. Πρόσεχε όμως να μην μπεις σε μια συνέντευξη με προετοιμασμένες, ξύλινεςαπαντήσεις, καθώς αυτό μπορεί να δείξει έλλειψη αυθεντικότητας.

Ο στόχος της συνέντευξης είναι να μάθουν ποια είσαι, καθώς και το αν οι αξίες, οι δεξιότητες, και οι ικανότητές σου ταιριάζουν με τη θέση. Εστίασε στα σημεία που δίνουν παραπάνω έμφαση ή ρωτάνε δεύτερη φορά με διαφορετικό τρόπο. Σε αυτά πρέπει να είσαι σίγουρη ότι συμφωνείς και ότι θες να δεσμευτείς. Για παράδειγμα, η/ο recruiter μπορεί να ρωτήσει «Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα μείνεις στην εταιρεία μας;», και αργότερα μπορεί να ρωτήσει «Ποιος θα ήταν ένας λόγος που θα σε έκανε να φύγεις σε λιγότερο από 6 μήνες;». Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με εργαζόμενους που αποχωρούν νωρίτερα από το επιθυμητό και ότι το commitment είναι σημαντικό για εκείνους.

Δε θα έχεις επιτυχία σε κάθε συνέντευξη, και αυτό είναι εντάξει, αφού ούτε κάθε δουλειά είναι κατάλληλη για σένα.

Καλή επιτυχία! ☺

Πηγή: Forbes, Marlene Tabbah, Recruitment & Selection Specialist


Σχετικό άρθρο μας: Ένα μυστικό για τις συνεντεύξεις που δεν θα σου πει κανένας…

"Κατέβασε" από την ειδική σελίδα μας https://www.kasapidi.com/interview/ τις δέκα κορυφαίες ερωτήσεις μαζί με τις προτεινόμενες απαντήσεις και προετοιμάσου για τη συνέντευξη.