Ένα μυστικό για τις συνεντεύξεις που δεν θα σου πει κανένας…

Γιατί δεν κτύπησε το τηλέφωνο;

Ας αρχίσουμε με μερικά στατιστικά. Ποιος δεν αγαπάει τα νούμερα άλλωστε;

Μεγάλη εταιρεία ερευνών πρόσφατα ρώτησε 800 ανθρώπους που παίρνουν συνεντεύξεις για εργασία (recruiters) και τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 7 στους 10 πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους που δεν είχαν πρόθεση να προσλάβουν!

Γιατί το έκαναν; Από βαρεμάρα; Από περιέργεια; Όχι…

Ένας λόγος είναι ότι θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να πουν στο αφεντικό τους ότι «πήρα συνεντεύξεις από 10 άτομα και ο καλύτερος ήταν ο (κοιτάνε τα χαρτιά τους…) Γιώργος Παππάς ο οποίος εντελώς συμπωματικά είναι ξάδελφος μου»! Να προωθήσουν δηλαδή δικά τους άτομα σε καλές θέσεις.

Ένας δεύτερος λόγος είναι για να κάνουν εξάσκηση! Απ΄όσα περισσότερα άτομα πάρουν συνέντευξη, τόσο καλύτεροι θα γίνουν.

Και εσείς; Προετοιμαστήκατε, κάνατε έρευνα για την εταιρεία, οδηγήσατε μέχρι εκεί με ελπίδες, δώσατε τη συνέντευξη, οδηγήσατε πίσω στο σπίτι σας, στείλατε ευχαριστήριο σημείωμα, και περιμένατε για ένα τηλεφώνημα που πότε δεν ήλθε! Και δεν θα έλθει ποτέ γιατί κάποιος άλλος πήρε ήδη τη θέση, γιατί ο κύριος που πήρε την συνέντευξη είχε ήδη αποφασίσει ….

Δεν σας το λέω για να σας απογοητεύσω ή να σας θυμώσω. Σας το λέω για να καταλάβετε γιατί μερικές φορές δεν έρχεται το τηλεφώνημα που περιμένετε.

Τι να κάνετε; Πηγαίνετε και εσείς σε συνεντεύξεις που δεν έχετε καμία πρόθεση να δεχθείτε τη θέση! Γιατί; Γιατί η εξάσκηση (ακόμα και στις συνεντεύξεις..) σας κάνει καλύτερους! Μη μένετε μακριά από την αγορά εργασίας και τις διαδικασίες πρόσληψης.

(Μετάφραση από ένα άρθρο του Geoffrey James Contributing editor, INC Magazine)