Hobbies και Βιογραφικό

Είναι σωστό να αναφέρω τα hobbies μου στο βιογραφικό μου;

Ειναι μια από τις ερωτήσεις που ακούω συχνά στα σεμινάρια για το βιογραφικό. “Ανανεώνω το βιογραφικό μου και αναρωτιέμαι αν ειναι σωστό, να αναφέρω τα χόμπι μου”.

Λοιπόν... Αν με ρωτούσατε πριν 3-4 χρόνια, θα σας έλεγα όχι, γιατί η συγκεκριμένη αναφορά κάνει το βιογραφικό σας να δείχνει λιγότερο επαγγελματικό.

Οι καιροί όμως αλλάζουν… Σήμερα οι εταιρείες και ιδιαίτερα οι μικρότερες και οι start-ups δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα επαγγελματικά σας προσόντα και την εμπειρία σας, αλλά θέλουν να γνωρίζουν και τι άνθρωπος είστε. Ποια ειναι τα ενδιαφέροντα σας εκτός εργασίας. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

Συνάφεια με τη θέση

Τα χόμπι που θα αναφέρετε πρέπει να ειναι σχετικά με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Πχ αν στέλνετε το βιογραφικό σας για τη θέση πωλητού σε κατάστημα με αθλητικά ρούχα, το χόμπι που θα αναφέρετε πρέπει να ειναι σχετικό με τον αθλητισμό, την υγιεινή ζωή κλπ.  Αν πάλι ενδιαφέρεστε για μια θέση βοηθού κτηνίατρου δεν θα ηταν άσχημα να αναφέρετε ότι είστε μέλος σε κάποια φιλοζωική εταιρεία.

Προσέξτε όμως! Ότι και να αναφέρετε πρέπει να είσαστε έτοιμοι να το υποστηρίξετε! Ας υποθέσουμε ότι λέτε “Ασχολούμαι με το ποδήλατο βουνού”. Ξέρετε τίποτε γι αυτό, ή θα πέσετε στην παγίδα του ψέματος σας;

Με μέτρο….

Αν αποφασίσατε να αναφερθείτε στα χόμπι σας, μην αναφέρετε περισσότερα από δύο. Αν γράψετε δέκα θα είναι γελοίο και εντελώς ανεδαφικό! “Πόσο χρόνο έχει ελεύθερο; Καμία δουλειά δεν κάνει;” θα αναρωτηθεί αυτός που θα το διαβάσει.

Να θυμάστε επίσης ότι το βιογραφικό σας δεν πρέπει να ξεπερνά τη μια σελίδα, και δεν νομίζω να έχετε την πολυτέλεια να χαραμίζετε τον πολύτιμο χώρο σας!

Όχι μόνο λέξεις! Δώστε παραδείγματα

Έχει αποδειχθεί ότι αντί να γράψετε μια πρόταση με απλή αναφορά στα χόμπι σας (πχ ορειβασία, ταξίδια, εθελοντισμός), είναι καλύτερα να γράψετε μια ή δύο πλήρεις προτάσεις με λέξεις που παραπέμπουν σε δράση όπως “οργάνωσα και ηγήθηκα ομάδας εθελοντών για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής μου”.

Η συγκεκριμένη πρόταση με τις λέξεις “οργάνωσα και ηγήθηκα” εκτός των φιλοζωικών και εθελοντικών δράσεων σας δείχνει και τις ηγετικές σας ικανότητες. Και έχει αποδειχθεί ότι η παράθεση παρόμοιων λέξεων αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης.

Οπότε να θυμάστε να αναφέρεστε σε ένα ή δυο χόμπι με ολοκληρωμένες προτάσεις που θα περιέχουν λέξεις που θα δείχνουν δράση και ικανότητες ηγεσίας.

Ελπίζω να βοήθησα! Θα τα πουμε ξανά

Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη


Για πληρωμές IRIS