Γιατί είσαι κατάλληλος για αυτή τη θέση;

Πως να απαντήσεις χωρίς να καυχιέσαι!


Σε κάθε συνέντευξη, ο απώτερος στόχος σου πρέπει να είναι να δείξεις ότι ταιριάζεις πολύ με τη θέση. Μπορεί να σε ρωτήσουν ευθέως «γιατί νομίζεις ότι είσαι ο ιδανικός υποψήφιος;» Δεν είναι δουλειά του ατόμου που παίρνει τη συνέντευξη να αποφασίσει αν ταιριάζεις; Λοιπόν, όχι ακριβώς. Εδώ το βασικό είναι πως θα τον κάνεις να αποφασίσει με τις απαντήσεις σου.

Μια εναλλακτική διατύπωση της ερώτησης μπορεί να είναι, "Γιατί να σας προσλάβουμε;" ή "Γιατί είστε ο καλύτερος υποψήφιος για αυτή τη δουλειά;"
Πώς μπορείς να ξέρεις αν είσαι ο καλύτερος; Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι κατάλληλος για τη δουλειά, αλλά δεν ξέρεις ποιοι είναι οι άλλοι υποψήφιοι, οπότε μπορεί να αισθάνεσαι άβολα δηλώνοντας τον εαυτό σας ως την κορυφαία επιλογή. Εκτός αυτού, είναι πολλοί οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να καυχηθούν για τον εαυτό τους, ακόμη και σε μια συνέντευξη για δουλειά.
Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να αποδείξεις ότι είσαι ο νούμερο ένα υποψήφιος με κάθε τρόπο. Οι managers ψάχνουν να δουν αν έχεις σκεφτεί πως θα εξελιχθείς σε αυτή τη δουλειά και να καταλάβουν πως όντως έχεις μοναδικά προσόντα για τη θέση. Όταν εξετάζουν εάν είσαι το κατάλληλο άτομο για να καλύψεις μια θέση, θέλουν να δουν αν καταλαβαίνεις πλήρως τι αναζητούν σε μια νέα πρόσληψη. Ή μπορεί να θέλουν να δουν αν μπορείς να εκφράσεις με σαφήνεια το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα. Συχνά όταν ο manager διαπιστώνει ότι δεν ταιριάζεις σε μια θέση στην εταιρεία, είναι επειδή δεν ξέρεις πώς να εκφράσεις με σαφήνεια την αξία σου. Τι να κάνεις;

1. Κατανόησε τις ανάγκες της εταιρείας
Δείξε ότι έχεις μελετήσει την αγγελία και κυρίως την εταιρεία και κατάλαβες πραγματικά τι συγκεκριμένα μπορείς να τους προσφέρεις.
Να θυμάσαι ότι οι HR Managers αναζητούν έναν υποψήφιο ο οποίος να είναι βέβαιος για την ικανότητά του να αποδώσει. Η σωστή απάντησή σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να επικοινωνήσει ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά και ότι γνωρίζεις ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά καλά και γιατί.

Σε τελική ανάλυση, οι εργαζόμενοι με αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητες τους συχνά χρειάζονται λιγότερη εποπτεία και περνούν λιγότερο χρόνο αμφισβητώντας τον εαυτό τους.
Αυτή η ερώτηση συχνά έρχεται προς το τέλος μιας συνέντευξης, έτσι μπορείς να ενσωματώσεις πράγματα που έχεις μάθει για την εταιρεία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας (ή κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνεντεύξεων ή τηλεφωνικών επαφών). Καλό είναι να σημειώνεις τα σχόλια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε ακούγεται ιδιαίτερα σημαντικό για τη θέση και ενσωμάτωσε αυτά τα "στοιχεία" στην απάντησή σου. Ίσως αναφέρθηκε ένα μεγάλο επερχόμενο έργο και ότι χρειάζονται ένα άτομο για να ηγηθεί ή ανέφεραν ότι η ομάδα τους έχει ένα πρόβλημα με τη διατήρηση των ψηφιακών αρχείων σωστά οργανωμένων και εύκολα προσβάσιμων. Πρέπει να δείξεις ότι είσαι ενεργός ακροατής.

2. Ξεκαθάρισε πως έχεις τα μοναδικά προσόντα που απαιτούνται
Μόλις κατανοήσεις τι χρειάζεται μια εταιρεία, θα μπορείς να καταλάβεις αν ταιριάζεις εσύ στη θέση. Με την απάντησή σου προσπάθησε να δείξεις γιατί θα επιτύχεις στη συγκεκριμένη θέση, πώς θα προσθέσεις αξία στην ομάδα και γιατί είσαι ενθουσιασμένος/η για το ρόλο.
Οπότε σκέψου: Ποια προβλήματα θα λύσεις στη δουλειά; Ποιες πρόσθετες δεξιότητες θα φέρεις στην ομάδα ή την εταιρεία πέρα από τις απαιτήσεις της περιγραφής της θέσης εργασίας; Έχεις μια πλήρη εικόνα για τον κλάδο ή το προϊόν της εταιρείας; Αντιστοίχισε τις αξίες της εταιρείας με τρόπο που μπορείς εσύ βοηθήσεις και να υποστηρίξεις την θέση που θα σου ανατεθεί.
Προχώρησε πέρα από μια απλή απάντηση όπως, "Χρησιμοποιώ ήδη τη X δεξιότητα στην θέση μου," ή «Έχω εμπειρία στο Χ, έτσι είμαι έτοιμος να αναλάβω αυτό το ρόλο».
Γιατί το ίδιο μπορεί να ισχύει και για πολλούς άλλους υποψηφίους! Αντ' αυτού, πρέπει να δώσεις μια απάντηση που να συνδυάζει τις τρέχουσες και προηγούμενες εμπειρίες σου, τις μοναδικές δεξιότητες σου και τα προσωπικά σου πάθη και ενδιαφέροντα με έναν τρόπο που είναι συγκεκριμένος για την εταιρεία και μοναδικός για εσένα.
Για παράδειγμα, ο Διευθυντής μιας εταιρείας κάποτε συνεργάστηκε με έναν υποψήφιο με εμπειρία πωλήσεων και μάρκετινγκ, ο οποίος ήταν επίσης επαγγελματίας αθλητής. Έκανε αίτηση για μια θέση στην εταιρεία (μια εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού), οπότε ήταν σε θέση να δείξει πως ήταν όχι μόνο κατάλληλος υποψήφιος και είχε το επαγγελματικό υπόβαθρο, αλλά τόνισε επίσης ότι ως αθλητής είχε χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της εταιρείας και καταλάβαινε τι έψαχναν οι πελάτες.
Η σωστή απάντηση σου είναι επίσης αυτή που θα αναχαιτίσει τυχόν ανησυχίες. Για παράδειγμα, εάν ένας manager φαίνεται να ανησυχεί ότι δεν έχετε εμπειρία σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα λογισμικού, θα μπορούσατε να αναφέρετε ένα σχετικό πρόγραμμα που έχετε χρησιμοποιήσει ή να μιλήσετε για το πόσο γρήγορα μαθαίνετε μια νέα τεχνολογία.

3. Οι ειδικοί επιμένουν: Δώσε παραδείγματα
Δεν αρκεί να ξέρεις τι ιδιότητες και χαρακτηριστικά θέλεις να αναφέρεις. "Μην χρησιμοποιείς ένα σωρό επίθετα". "Οι ιστορίες έχουν πολύ καλύτερη απήχηση από την απαρίθμηση όλων των δεξιοτήτων για τη θέση." Άλλωστε αυτές τις έχει αναφέρει ήδη στο βιογραφικό σου!
Έτσι, όπου είναι δυνατόν, προσθέστε παραδείγματα στην απάντησή σας. Τα παραδείγματα είναι πάντα καλοδεχούμενα επειδή όχι μόνο αναφέρονται μοναδικά για εσάς, αλλά η χρήση τους δείχνει επίσης εξαιρετική διορατικότητα, καθώς θα στηρίξουν αυτό που λέτε και θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψήφιους. Τι είναι πιο αξιομνημόνευτο: "Αναζητώ την λεπτομέρεια" ή , "Κατάφερα κάποτε να βρω το μοναδικό σφάλμα στις χιλιάδες γραμμές του πηγαίου κώδικα μας, κάτι που έκανε την εφαρμογή μας να μην μπορεί να τρέξει";
Πηγαίνετε στη συνέντευξή σας προετοιμασμένοι με διάφορες ιστορίες που δείχνουν διαφορετικές δεξιότητες και ιδιότητες, έτσι ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τις πιο σχετικές για να ενσωματώσετε στην απάντησή σας σε αυτήν την ερώτηση.

4. Φρόντισε να είναι η απάντησή σου συνοπτική
Για την απάντησή σου, μπορείς να μοιραστείς περίπου τρεις λόγους που ταιριάζεις με τη θέση. "Κάντε το αξέχαστο, αλλά όχι ατέλειωτο" συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει δώσετε απαραίτητα τρία πλήρη παραδείγματα ,όμως θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν φλυαρείς. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ιστορία για να δώσεις έμφαση σε δύο βασικές δεξιότητες που έχεις ή να υπενθυμίσεις εν συντομία σε εκείνον που σου παίρνει τη συνέντευξη κάτι για το οποίο μιλήσατε προηγουμένως που σε κάνει καλό υποψήφιο.
Για όλα τα προσόντα σου, να δίνεις μόνο πληροφορίες που είναι σχετικές και απαραίτητες για να γίνει να κατανοητή η απάντησή σου. Απέφυγε να μπεις σε λεπτομέρειες, παρέχοντας πάρα πολλές πληροφορίες και φρόντισε να είσαι πολύ σαφής."

5. Μην φοβάσαι να παινέψεις τον εαυτό σου
Μπορεί να διαβάζεις όλες αυτές τις συμβουλές και να ανησυχείς ότι θα δυσκολευτείς να τα καταφέρετε χωρίς να φανεί σαν να καυχιέσαι ή να φανείς αλαζόνας. Πολλοί άνθρωποι είναι αισθάνονται πολύ άβολα να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση επειδή τους φαίνεται ότι θα φανούν καυχησιάρηδες! Αλλά μην ανησυχείς. Οι εταιρείες αναζητούν υποψηφίους που να είναι σίγουροι για τις δεξιότητές τους και οι συνεντεύξεις εργασίας προορίζονται για την παρουσίαση όσων έχουν πετύχει.
Ωστόσο, εάν είσαι κάποιος που δυσκολεύεται να μιλήσει, μπορείς να αναφερθείς πως άλλοι επαίνεσαν τις ικανότητές σου και τις βρήκαν χρήσιμες. Για παράδειγμα, λέγοντας, "Οι διευθυντές μου πάντα έρχονταν σε μένα επειδή με θεωρούσαν ειδικό στο Χ". Αυτό κάνει την απάντησή σου λίγο πιο αντικειμενική από το, "Είμαι τόσο οργανωμένη/εκπαιδευμένη/...".

Δημιούργησε μια λίστα των προσόντων σου με παραδείγματα, λεπτομέρειες και αριθμούς και απομνημόνευσε τη ή έχε τη πρόχειρη. Αντί να πεις κάτι σαν, "Ήμουν ένας από τους καλύτερους αντιπροσώπους ανάπτυξης πωλήσεων στην ομάδα μου", μπορείς να αναφέρεις μερικούς αριθμούς ή άλλες λεπτομέρειες για να στηρίξεις αυτό που έχεις πετύχει. Για παράδειγμα, "Είχα κατά μέσο όρο 32 νέες συναντήσεις με υποψήφιους πελάτες κάθε μήνα, σε σύγκριση με τον συνολικό μέσο όρο της ομάδας που ήταν 21 συναντήσεις". Εδώ «κολλάει» και η ιστορία σου για το πώς οργάνωσες αυτές τις συναντήσεις για να στηρίξεις ένα μεγάλο ομαδικό έργο. Αυτό δείχνει και τις ηγετικές σου ικανότητες, ώστε να μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι πως έφτασες στην εκτίμηση ότι είσαι "ένας καλός ηγέτης".

Κάνε αντικειμενικές συνδέσεις με τη θέση. Εάν γνωρίζεις ότι μια εταιρεία ή μια ομάδα προσπαθεί να ξεκινήσει ένα νέο έργο ή αγωνίζεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα, για παράδειγμα, μπορείς να το αναφέρεις και στη συνέχεια να μιλήσεις για το πώς μπορεί να είσαι σε θέση να βοηθήσεις με βάση αυτά που έχεις κάνει στο παρελθόν.
Εάν λοιπόν δυσκολεύεσαι να καυχηθείς για τον εαυτό σου, απλά παρουσίασε μερικά γεγονότα σχετικά με το παρελθόν σου. Μπορεί να είναι πιο εύκολο για σένα.

Καλή επιτυχία!