Freelancer

Freelancer

Σε ελληνικούς όρους (μιας και είμαστε στην Ελλάδα) ο Freelancer ή Entrepreneur είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ο αυτοαπασχολούμενος. Τόσο απλό. Για παράδειγμα ο τεχνικός που πήγατε το χαλασμένο laptop σας για επισκευή, ή αυτός που σας εγκατέστησε ένα πρόγραμμα εφόσον δεν είναι υπάλληλος, είναι ένας freelancer. Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας.

Οι τομείς δραστηριότητας ενός Freelancer είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται. Όλα όμως βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Web, του Virtual και πολλές φορές χαρακτηρίζονται από τον χώρο που εργάζεται. Από το σπίτι του ή έχει δική του φυσική έδρα;

Ας γίνω πιο συγκεκριμένη και ας απαντήσω στο τι κάνει ένας Freelancer με μερικά παραδείγματα:

Η Γραμματειακή υποστήριξη, η συγγραφή, η μετάφραση, η εικονογράφηση, το marketing, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, το Graphics design, το video Editting , καθώς και δημιουργία και επεξεργασία φωτογραφιών και video, είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους εργάζεται ένας freelancer. Για κάθε έναν από αυτούς τους τομείς υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες και παρακλάδια.

Τι χρειάζεται για να γίνω Freelancer

Ας ξεκινήσουμε με το τι δεν χρειάζεται για να γίνει κάποιος Freelancer. Δεν χρειάζεσαι πτυχίο για αρχή. Πρόσεξε. Δεν υπονοώ ότι δεν χρειάζεσαι γνώση. Ούτε υπαινίσσομαι πως αν έχεις πτυχίο είναι αρνητικό. Σε ενημερώνω απλώς ότι κανείς δεν θα σε ρωτήσει τι σχολή έχεις τελειώσει, αν έχεις πτυχία και γενικά κανείς δεν θα σε ρωτήσει τίποτα (κάποιες φορές ούτε το επώνυμό σου! ). Αρκεί να κάνεις καλά τη δουλειά σου.

Για παράδειγμα, αν δηλώσεις πως μπορείς να μεταφράσεις μια σελίδα ενός site και το κάνεις σωστά, ok. Ακόμα και αν έχεις Lower ή ακόμα αν δεν έχεις ούτε καν Lower και είσαι απλά αυτοδίδακτος! That’s it.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι η απόλυτη γνώση του αντικειμένου με το οποίο θα ασχοληθείς. Πχ.

Αν θέλεις να διαχειρίζεσαι την ηλεκτρονική αλληλογραφία κάποιων επιχειρηματιών ή να δέχεσαι τα τηλέφωνά για κάποιους γιατρούς και να κλείνεις τα ραντεβού τους, δεν πρέπει να ξέρεις να χρησιμοποιείς ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ το Outlook ή το GMail που έχουν και τις δυνατότητες καταγραφής συναντήσεων και διαμοιρασμού των ημερολογίων κάθε επιχειρηματία που εξυπηρετείς ξεχωριστά για να γνωρίζει και εκείνος τις υποχρεώσεις του;

Σχετικό άρθρο: Online Business (work from home)
https://www.interactive-education.gr/blog/online-business.html