Περιέργεια: Και όμως είναι δεξιότητα!

Νέα γραμματέας; Θέλεις να προχωρήσεις; Κάνε την περιέργεια σύμμαχό σου!


1. Ακολούθησε τα ενδιαφέροντά σου.
Ανακάλυψε εργασίες που σε ενδιαφέρουν πραγματικά. Αναζήτησε ευκαιρίες για να εμπλακείς στην υλοποίησή τους.
Για παράδειγμα, αν η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι ενδιαφέρεται για τις νέες τεχνολογίες, εξερεύνησε τρόπους για να βρεις κάτι νέο και να το εφαρμόσεις στον χώρο εργασίας σου.

Τι λες για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο γραφείο; Πχ χρησιμοποίησε το ChatGPT για τις αναζητήσεις σου ή εικονικές βοηθούς όπως είναι η Alexa και η Siri για να σε βοηθήσουν στις καθημερινές εργασίες σας! Πχ υπενθυμίζοντας συναντήσεις. Να είσαι σίγουρη ότι όλοι θα ενθουσιαστούν!

2. Αναζήτησε δραστηριότητες εκτός των καθηκόντων σου
Αυτές που θα σου επιτρέψουν να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να μάθεις νέες δεξιότητες.
Μπορεί να περιλαμβάνουν εθελοντική συμμετοχή στην παρακολούθηση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών συνεδριών που αφορούν άλλα τμήματα.
Έτσι, όχι μόνο διευρύνεις το σύνολο των δεξιοτήτων σου, αλλά δείχνεις επίσης την προθυμία σου να διευρύνεις τα καθήκοντά σου, πράγμα που μπορεί να εκτιμηθεί από τους διευθυντές σας.

3. Μάθε τι γίνεται στα άλλα τμήματα. Με τι ασχολούνται;
Αν σε ενδιαφέρει ένα διαφορετικό τμήμα σκέψου είτε να ακολουθήσεις κάποιον από αυτήν την ομάδα στο LinkedIn ή να ζητήσεις πληροφορίες για να μάθετε περισσότερα για τη δουλειά τους. Έτσι μπορεί
• να αποκτήσεις αξιόλογες γνώσεις σχετικά με διαφορετικούς ρόλους και ευθύνες,
• να κατανοήσεις πώς λειτουργούν διαφορετικά μέρη της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι, και
• να ανοίξουν ενδεχομένως νέες επαγγελματικές προοπτικές για σένα.

4. Αναβάθμισε τις δεξιότητες σου
Χρησιμοποίησε όλους τους διαθέσιμους πόρους της εταιρείας. Πχ πολλές εταιρείες διοργανώνουν σεμινάρια με διάφορα θέματα ή έχουν γνωσιακές βάσεις δεδομένων (wikis). Σημείωσε τα κενά σου και συμπλήρωσε τις γνώσεις σου αναζητώντας τα θέματα που σε ενδιαφέρουν.
Η πρωτοβουλία να βελτιώσεις τις δεξιότητές και τις γνώσεις σου μπορεί να αναδείξει την επιθυμία σου για την επαγγελματική σου ανάπτυξη.

5. Networking

Μη χάνεις κανένα από τα events της εταιρείας. Μίλησε με όλους και δείξε τον υπέροχο άνθρωπο που έχεις κρυμμένο μέσα σου.

Συμπέρασμα
Η καλλιέργεια/ικανοποίηση της περιέργειας σου και το αυξημένο ενδιαφέρον σου για θέματα εκτός από αυτά που αφορούν αποκλειστικά τη θέση σου μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, και να γίνει το κίνητρο για νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.