Τεχνητή νοημοσύνη και εργασία

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να πάρει τη δουλειά σου;

Μέρος 1ο: Κοσμογονία!

Στις 26 Μαΐου 1995, ο Bill Gates έγραψε το περίφημο εσωτερικό σημείωμα "Internet Tidal Wave*" στη Microsoft. Αυτή ήταν μια τεράστια κλήση αφύπνισης για την εταιρεία λογισμικού εκείνη την εποχή. Μετατόπισε αμέσως τις προτεραιότητες και τους πόρους για τη Microsoft για να κυνηγήσει τον εκκολαπτόμενο Παγκόσμιο Ιστό.
Το Netscape ISP ήταν μια dial-up υπηρεσία Internet προσφερόμενη τότε έναντι αμοιβής ($ 9.95 ανά μήνα) και εξυπηρετούσε ιστοσελίδες σε συμπιεσμένη μορφή για να αυξήσει τις αποτελεσματικές ταχύτητες.

«Το Netscape ήταν για το Διαδίκτυο ό,τι είναι το ChatGPT για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Διαδίκτυο υπήρχε πριν από το Netscape. Αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης βοήθησε εκατομμύρια απλούς θνητούς να συνδέσουν τις τελείες για το τι θα μπορούσε να γίνει και να ονειρευτούν τι θα μπορούσε να γίνει.
Είμαστε σε μια στιγμή "AI Tidal Wave" τώρα. Παρ' όλη τη διαφημιστική εκστρατεία και την υπερβολή μετά το ντεμπούτο του ChatGPT, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τον αντίκτυπο στην εργασία, τις επιχειρήσεις, τη δημιουργικότητα και τη ζωή μας. Αλλά όλοι προσπαθούμε τώρα να συνδέσουμε τις τελείες για το τι θα μπορούσε να γίνει και ονειρευόμαστε τι θα μπορούσε να γίνει.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, είναι και πάλι η Microsoft (αν και 30 χρόνια μεγαλύτερη) που βοηθά στην προώθηση αυτού του παλιρροϊκού κύματος AI, ως βασικός υποστηρικτής της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT. Αναφορές που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα αποκαλύπτουν ότι το ChatGPT θα ενσωματωθεί στο Bing της Microsoft, δίνοντας ενδεχομένως στο Google Search τον πρώτο ουσιαστικό ανταγωνισμό του σε 20 χρόνια.

Η ΑΙ είναι ένα είδος caddie** που πρόκειται να αυξήσει τη δημιουργικότητά μας, να αυξήσει τις ικανότητές μας να αποκτήσουμε γνώση σε αυτό που κάνουμε, να αυξήσει την ακρίβειά μας."
Νομίζω ότι η παρομοίωση με τον"caddie" είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να σκεφτούμε την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα. Ο caddie δεν παίρνει τη βολή. Ο caddie βοηθά τον παίκτη του γκολφ να πάρει τη βολή. Πολλοί από αυτούς που πειραματίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη θα αντιμετωπίσουν τον caddie ως παίκτη γκολφ. Αλλά σε καταστάσεις όπου όλοι έχουν πρόσβαση στην ίδια τεχνητή νοημοσύνη, η αντιμετώπιση του caddie ως παίκτη του γκολφ μπορεί να οδηγήσει σε μια θάλασσα ομοιότητας - αυτό που ο CMO της P&G Marc Pritchard περιέγραψε ως «παγίδα χάλια περιεχομένου.

Η συνολική πρόβλεψη του Larry Summers*** για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο συναρπαστική όσο και τρομακτική:
"Ακριβώς όπως το τυπογραφείο ή ο ηλεκτρισμός ήταν μια τεράστια αλλαγή επειδή ήταν μια τεχνολογία γενικού σκοπού, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική τεχνολογία γενικής χρήσης μετά τον τροχό ή τη φωτιά. Και αυτό είναι κάτι που θα μας αλλάξει όλους».

*παλιρροϊκό κύμα

** βοηθός στο γκόλφ

*** Οικονομικός αναλυτής, υπουργός κατα την Προεδρεία Ομπάμα.

---------------------

Μέρος 2ο: Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να πάρει τη δουλειά σου;

Tι σημαίνει «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πάρει τη δουλειά σου, αλλά κάποιος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει»;

Η δήλωση αυτή δηλώνει ότι ενώ η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να μην αντικαταστήσει άμεσα μια συγκεκριμένη δουλειά ή επάγγελμα, τα άτομα ή οι οργανισμοί που αξιοποιούν εργαλεία και τεχνολογίες AI μπορούν ενδεχομένως να ξεπεράσουν ή να ανταγωνιστούν εκείνους που δεν το κάνουν.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει ορισμένες εργασίες, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να αυξήσει τις ανθρώπινες δυνατότητες.
  • Αντί να αντικαθιστά πλήρως τις θέσεις εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει και να ενισχύσει την ανθρώπινη εργασία, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγικότητα και βελτιωμένα αποτελέσματα.


Ωστόσο, εάν κάποιος άλλος πχ μια ανταγωνιστική οντότητα (εταιρεία) αγκαλιάσει και χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οδηγώντας ενδεχομένως το προσωπικό στην ανεργία (απώλεια θέσεων εργασίας) ή σε εκτοπισμό σε κατώτερες θέσεις όσους δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με το μεταβαλλόμενο τοπίο.

Ουσιαστικά, η δήλωση υπογραμμίζει τη σημασία της προσαρμογής στις τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να παραμείνει ο εργαζόμενος ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας.

Προτείνει ότι τα άτομα και οι οργανισμοί πρέπει να είναι ανοικτοί στην κατανόηση και την αξιοποίηση των τεχνολογιών AI για να παραμείνουν μπροστά και να αποφύγουν να μείνουν πίσω από άλλους που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την AI προς όφελός τους.  Να εστιάσουν στα θετικά του νέου αυτού «κόσμου» που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, μπορούμε (μέχρι τώρα...) να πούμε πως είναι:

  • Η μείωση λαθών: Με διαφορά ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου λάθους. Όπως είναι λογικό ο άνθρωπος κάνει πολλά λάθη, αλλά οι υπολογιστές (αν προγραμματιστούν σωστά) μπορούν να τα αποφύγουν.
  • Οι ταχύτερες αποφάσεις: Η εξοικονόμηση χρόνου και πόρων για μια εταιρεία μπορεί να είναι ανεκτίμητη και είναι κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη καταφέρνει. Συνεργάζεται με διάφορες τεχνολογίες που βοηθούν τις μηχανές να λαμβάνουν αποφάσεις ταχύτερα από τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο γρήγορα και οι ενέργειες.
  • Οι προβλέψεις: Ένα ακόμα θετικό της τεχνητής νοημοσύνης είναι το γεγονός πως μπορεί να εντοπίζει μοτίβα από την ανάλυση των δεδομένων, με αποτέλεσμα να κάνει και προβλέψεις.


Στον αντίποδα, αν θέλουμε να εστιάσουμε σε αρνητικά στοιχεία μπορούμε να διακρίνουμε:


  • Το κόστος επένδυσης: Για την ώρα τουλάχιστον, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι φθηνά. Η αρχική τους εγκατάσταση μόνο απαιτεί υψηλό κόστος επένδυσης που δεν μπορούν να διαθέσουν όλες οι εταιρείες. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το κόστος όλου του software και hardware που απαιτείται, καθώς και το κόστος εκπαίδευσης του προσωπικού.
  • Αλλάζει η μορφή της εργασίας: Έκδηλη είναι επίσης και η ανησυχία για τις αλλαγές στα εργασιακά και αν οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους - εργαζόμενους. Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να αλλάξει το εργασιακό σκηνικό καταργώντας κάποια πιο παραδοσιακά και «χειροκίνητα» επαγγέλματα τα οποία θα αντικατασταθούν γρήγορα.
  • Δεν υπάρχουν συναισθήματα: Όσο και να μπορούν τα συστήματα να αντικαταστήσουν μια ανθρώπινη εργασία, αυτό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί είναι ο παράγοντας του συναισθήματος. Τα συστήματα AI λειτουργούν καθαρά με τη λογική και λόγω αυτού δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια σύνδεση με έναν χρήστη όπως θα έκανε ο άνθρωπος. Με αυτά που ξέρουμε τουλάχιστον...


(Πηγές: Κείμενα Ναυτεμπορική και Επιχειρώ με επιλογή από Maria Zappa-Kasapidi και cartoon από Marketoonist.com)