Υπάλληλος Λογιστηρίου - Βοηθός Λογιστή

Αρμοδιότητες και προσόντα


Το λογιστήριο αποτελεί βασικό τμήμα μίας εταιρείας καθώς οι αρμοδιότητες που χειρίζεται είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της. Οι υπάλληλοι σε ένα τμήμα λογιστηρίου πρέπει να διαθέτουν δεξιότητες, απαραίτητες για την εργασία στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Το προσωπικό λογιστηρίου (υψηλόβαθμα στελέχη) ασχολείται κατά κύριο λόγο με εμπορικά και οικονομικά ζητήματα της εταιρείας και είναι υπεύθυνο για τη γενική οργάνωση του λογιστηρίου και τη διαμόρφωση του λογιστικού συστήματος. Είναι επίσης αρμόδιο για την ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας και πληρωμή των οφειλών ή/και για τη συλλογή των απαιτήσεων. Ο λογιστής φροντίζει ακόμα για την απαραίτητη συγκέντρωση στοιχείων για τις μισθοδοτικές καταστάσεις, για τη σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων, για τα ισοζύγια και τους λογαριασμούς και είναι αρμόδιος για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και στην υπογραφή και έκδοση του ισολογισμού.

Η άριστη γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξειδικευμένων λογιστικών προγραμμάτων (ERP) θεωρούνται απαραίτητα προσόντα για όλους τους υπαλλήλους ενός λογιστηρίου. 

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του υποψηφίου, απαραίτητα για την εύρεση θέσεων εργασίας στο λογιστήριο

- Ένας υποψήφιος για μια θέση σε λογιστικό γραφείο πρέπει να είναι συνεπής. Οι αρμοδιότητες είναι πολλές και τηρείται πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα.  

- Η προσοχή και η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι άλλο ένα προσόν που πρέπει να διαθέτει ένας λογιστής (βοηθός ή υψηλόβαθμο στέλεχος) καθώς καθημερινά διαχειρίζεται πολλά δεδομένα με τα οποία πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

- Η άμεση και γρήγορη ικανότητα λήψης αποφάσεων σε σημαντικά οικονομικά προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν θεωρείται πολύ σημαντικό προσόν για τα υψηλόβαθμα στελέχη, καθώς και η εχεμύθεια που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε θέση λογιστηρίου,  αφού το προσωπικό διαχειρίζεται καθημερινά εμπιστευτικά οικονομικά δεδομένα.

Η στελέχωση λογιστηρίου αποτελεί μια διαδικασία στην οποία δίνεται μεγάλη προσοχή έτσι ώστε το τμήμα να απαρτίζεται από τους σωστούς επαγγελματίες. Γι αυτό οι συνεντεύξεις είναι συχνά δύσκολες...

 

Αρμοδιότητες Βοηθών Λογιστηρίου

·        - Παροχή λογιστικής και γραμματειακής υποστήριξης στο λογιστικό τμήμα

·        - Ακριβής πληκτρολόγηση, προετοιμασία και τήρηση λογιστικών εγγράφων και αρχείων

·        - Καθημερινή καταχώριση σημαντικών στοιχείων χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε βάση δεδομένων ή σε προγράμματα όπως είναι το ERP.

·        - Παροχή βοήθειας και υποστήριξης στο προσωπικό του λογιστηρίου της εταιρείας.

- ·     -  Ενημέρωση των υψηλόβαθμων στελεχών και σύνταξη εκθέσεων / περιλήψεων σε τομείς δραστηριότητας της εταιρείας.·        

·        - Συνεχής επαγγελματική ενημέρωση


Απαιτήσεις θέσης

·        - Εξοικείωση με την βασική ορολογία και τις βασικές λογιστικές διαδικασίες

·        - Άριστη γνώση του MS Office, υπολογιστικών φύλλων, βάσεων δεδομένων και λογισμικού εμπορικής διαχείρισης (ERP)

·       -  Πρακτική εμπειρία με υπολογιστικά φύλλα και χρηματοοικονομικές εκθέσεις

·        - Ακρίβεια και έμφαση στη λεπτομέρεια

·        - Ευχέρεια με τους αριθμούς

·        - Ικανότητα δημιουργίας φακέλων και ταξινόμισης αρχείων

·        - Καταχώριση δεδομένων και ικανότητα επεξεργασίας κειμένου

·        - Καλή οργάνωση

·        -  Απολυτήριο λυκείου (η ελάχιστη απαίτηση...)

·        - Τυχόν σχετικός τίτλος ή πιστοποίηση αποτελεί επιπλέον προσόν

Οι απαιτήσεις της θέσης του Βοηθού Λογιστηρίου είναι σχεδόν ίδιες με τις απαιτήσεις για τη θέση γραμματέως.

Γι αυτό όσοι επιδιώκουν να εργαστούν σε θέσεις γραφείου (Back ή Front Office) πρέπει να συμπληρώνουν τις σπουδές τους στη Γραμματεία με ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και τις δεξιότητες που αναφέρονται πιο πάνω, αποκτώντας και τις πιστοποιήσεις ιδίως αν δεν έχουν πτυχίο  οικονομικών.

https://www.interactive-education.gr/epaggelmatike-katartise/exeidikefsi-logiston.html


Περισσότερες πληροφορίες:

Επαγγελματικό περίγραμμα ΕΟΠΠΕΠ Υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών https://www.eoppep.gr/images/EP/EP_51.pdf


 

Adaptability = Προσαρμοστικότητα
Προηγούμενο άρθρο
Adaptability = Προσαρμοστικότητα
Τι είναι το Digital marketing
Επόμενο άρθρο
Τι είναι το Digital marketing