Εκθέσεις για την εύρεση εργασίας

Τι πρέπει να κάνεις ΠΡΙΝ και META την έκθεση

Στην αρχή του Φθινοπώρου (συνήθως...) διοργανώνονται φεστιβάλ ή εκθέσεις ή Ημέρες Καριέρας με επίκεντρο την εύρεση εργασίας και σκοπό τη φυσική συνάντηση εργοδοτών και εν δυνάμει υποψήφιων εργαζομένων σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου προσφέρεται επίσης η δυνατότητα επικαιροποίησης και εξέλιξης της επαγγελματικής ταυτότητας κάθε ενδιαφερομένου.

Στη διάρκεια τους πραγματοποιούνται συναντήσεις εταιριών με υποψήφιους εργαζομένους, συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού, workshops αναζήτησης εργασίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων, επαγγελματική φωτογράφιση, βελτιστοποίηση βιογραφικών και άλλες παράλληλες δράσεις.

Είναι χιλιάδες οι υποψήφιοι που περνάνε από τα περίπτερα των εταιρειών για να αφήσουν το βιογραφικό τους και να μιλήσουν με τους εκπροσώπους τους. Όπως καταλαβαίνεις εκείνη την ώρα είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος. Αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι οι ενέργειες που θα κάνεις πριν και μετά την επίσκεψή σου στο φεστιβαλ!

Ας δούμε μερικές:


1. Πρόσθεσες το δικό σου στυλ στην αίτηση και το βιογραφικό σου; Τα έκανες να ξεχωρίζουν και να τραβούν την προσοχή;


Εντάξει, είπαμε δεν βάζουμε φιλάκια στο τέλος του βιογραφικού (αστειάκι που κάνουμε με τους μαθητές μου...) αλλά σκέψου ότι εκείνη την ημέρα πέρασαν από εκεί εκατοντάδες υποψήφιοι και το 80% είχαν βιογραφικά ξεπερασμένα (πχ Europass...), με πολλές σελίδες, βαρετά!

Αφήνοντας στο περίπτερο της εταιρείας ένα βιογραφικό μοντέρνο, τυπωμένο έγχρωμο είσαι σίγουρος/η ότι τουλάχιστον θα το πιάσουν στα χέρια τους οι υπεύθυνοι.

Σχετικά άρθρα και σεμινάρια: https://www.kasapidi.com/my-cv/


2. Έχεις υποθέτω λογαριασμό στο LinkedIn…. 


Όχι; Αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση, γι αυτό υποθέτω ότι έχεις λογαριασμό.
  • Συνδέσμου άμεσα με το πρόσωπο με το οποίο μίλησες, αυτόν που σου έδωσε την κάρτα του.
  • Στείλε με το αίτημα σύνδεσης ένα μικρό μήνυμα που θα λέει πόσο ευχάριστη ήταν η συζήτησή σας, ευχαρίστησε τον για τον χρόνο που σου διέθεσε και υπενθύμισε ευγενικά ότι σε ενδιαφέρει μια καριέρα στην εταιρεία τους.


Εννοείται ότι το προφίλ σου πρέπει να είναι ενημερωμένο και να περιέχει τουλάχιστον ότι περιέχει και το βιογραφικό σου. Να είσαι σίγουρος/η ότι θα το ψάξει γιατί του έκανε εντύπωση αυτή η κίνηση σου. Κάνε το ίδιο για κάθε έναν που μίλησες. Μην στέλνεις το ίδιο μήνυμα σε όλους… να το προσαρμόσεις κάθε φορά ανάλογα με την εταιρεία και τη θέση του παραλήπτη.


Σχετικά άρθρα και σεμινάρια: https://www.kasapidi.com/linkedin-seminar/


3. Ρίξε πάλι μια μάτια σε όλα τα προφίλ σου.


Είναι οκ; Μήπως έχεις κάτι που δεν πρέπει να δει ένας υποψήφιος εργοδότης; Να ξέρεις ότι θέλουν να σε βρουν όταν σε ψάξουν! Δεν τους αρέσουν τα κλειδωμένα προφίλ… Εξ´ άλλου έχεις κάτι αναρτημένο για το οποίο ντρέπεσαι; Σβήσε το!


Δες εδώ αυτό το άρθρο μου: Καθαρίστε τους λογαριασμούς σας στα Social Media


4. Κοίταξε τις κάρτες που μάζεψες. Κάποια ονόματα τα θυμάσαι, κάποια δεν σου λένε τίποτα!

Κανονικά θα έπρεπε να είχες ήδη σημειώσει επάνω σε κάθε κάρτα μερικά πράγματα. Ποτέ δεν είναι αργά όμως…

Γράψε τι είπατε και τι πρέπει να κάνεις.

Κοίταξε κάθε κάρτα προσεκτικά και θυμήσου σε ποιον ανήκει και τι συζήτηση κάνατε. Πιθανόν να έδωσες το βιογραφικό σου ή να σου είπαν να κάνεις μια αίτηση online. Καλύτερα να τα καταγράψεις όλα αυτά σε ένα φύλλο excel για να παρακολουθείς την εξέλιξη της επαφής καταγράφοντας και τις επόμενες κινήσεις σου.

Κοίταξε προσεκτικά κάθε κάρτα και μην πετάξεις ακόμα καμία. Μπορεί το όνομα που γράφει επάνω να είναι ο επόμενος εργοδότης σου!


5. Προετοιμάσου για πιθανές συνεντεύξεις!


Μετά τις επισκέψεις σε τέτοιες εκθέσεις τα τηλεφωνήματα για συνεντεύξεις αυξάνονται…
  • Σιγουρέψουν ότι τα ρούχα σου είναι καθαρά και σιδερωμένα. Θέλεις να φαίνεσαι σοβαρός υποψήφιος!
  • Προσάρμοσε το βιογραφικό σου για κάθε εταιρεία που σε καλεί, και μάθε τα πάντα γι αυτή.
  • Δες τις σημειώσεις σου και μην ξεχάσεις να ενημερώσεις το φύλλο του excel με τις επαφές σου.

Η αναζήτησή εργασίας είναι από μόνη της εργασία! Και εσύ πρέπει να την κάνεις σοβαρά και όσο καλύτερα μπορείς.


Σχετικά άρθρα και σεμινάρια: https://www.kasapidi.com/interview/  (περιλαμβάνει δωρεάν αρχείο με τις κυριότερες ερωτήσεις και τις απαντήσεις που θα σου κάνουν σε μια συνέντευξη).

Καλή επιτυχία!