6 τρόποι να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες σου



Αρκετοί μαθητές μας με ρωτούν αν επιτρέπεται να ανεβάσουν τη φωτογραφία που τους έχει στείλει κάποιος αυτούσια ή να τη μικρύνουν με κάποιο τρόπο όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσουν το περιεχόμενο για την ανάρτησή της στο blog τους ή στους λογαριασμούς που έχουν στα social media.

Η απάντηση είναι πάντα μονόδρομος.
Οι φωτογραφίες θα πρέπει πάντα να μικραίνουν στο σωστό μέγεθος κι αυτό είναι η αναλογία του μεγέθους (πχ τετράγωνη, κάθετη, οριζόντια) , η ανάλυση (ta pixels δηλαδή) αλλά και το ίδιο το μέγεθος (τα MB). Bέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της φωτογραφίας.
Σε κάθε περίπτωση η φωτογραφία δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 1200px στο μήκος για τις μεγάλες φωτογραφίες που συνήθως πιάνουν όλο το μήκος της οθόνης. Αντιστοίχως για όσες φωτογραφίες πιάνουν τη μισή οθόνη ένα ιδανικό μέγεθος είναι κοντά στα 500×500.

Πώς όμως μπορείτε να μικρύνετε τις φωτογραφίες σας; Επιπλέον αν πρέπει να γίνουν τετράγωνες πώς θα τα καταφέρετε μόνοι σας χωρίς να πάτε απαραίτητα σε ένα γραφίστα;

Παρακάτω σας έχω μαζέψει 6 τρόπους για να τις μικρύνετε ή να τις κόψετε σωστά.

1. Χρησιμοποιήστε το κινητό σας για να την κόψετε ή να την κάνετε τετράγωνη.
Όλα τα κινητά έχουν δικούς τους τρόπους επεξεργασίας εικόνας. Επιλέγοντας επεξεργασία μίας εικόνας θα δείτε ότι μπορείτε να κάνετε «Περικοπή» και να επιλέξετε σχήματα όπως τετράγωνα (1:1), οριζόντια (4:3), κάθετα (3:4), μακρόστενα οριζόντια (16:9) κλπ. Τη σώζετε και τη στέλνετε στον υπολογιστή σας αν θέλετε.

2. Κατεβάστε μία δωρεάν εφαρμογή στο pc σας.
Ένα φοβερό εργαλείο για τα Windows (και δωρεάν) είναι το Image Resizer for Windows και θα το βρείτε εδώ https://www.bricelam.net/ImageResizer/
Αφού το εγκαταστήσετε μπορείτε να επιλέξετε πολλές φωτογραφίες μαζί και να κάνετε μαζικό resize στο επιθυμητό μέγεθος.
Μια ακόμα δωρεάν εφαρμογή που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας είναι το PhotoScape που θα το βρείτε εδώ http://www.photoscape.org/ps/main/index.php

3. Χρησιμοποιήστε ένα online εργαλείο για resize.
Μπορείτε να ανεβάσετε μία φωτογραφία σε ένα εργαλείο όπως το picresize (θα το βρείτε εδώ http://www.picresize.com/) και στη συνέχεια να επιλέξετε να κάνετε Crop (δηλαδή περικοπή), Resize (αλλαγή μεγέθους) και τέλος να την αποθηκεύσετε.

4. Χρησιμοποιήστε εργαλεία επεξεργασίας εικόνας του Office.
Εδώ χρειάζεται παραπάνω γνώση αλλά με λίγη τριβή θα το πετύχετε. Υπάρχουν εργαλεία όπως το διάσημο Photoshop, το CANVA (https://www.canva.com/) αλλά και το free online εργαλείο PIXLR (μην προσπαθήσετε να το διαβάσετε) το οποίο θα βρείτε εδώ https://pixlr.com/editor/. Είναι εργαλεία επεξεργασίας εικόνας τα οποία μπορείτε να δουλέψετε και να καταφέρετε πολύ όμορφα αποτελέσματα.

5. Χρησιμοποιήστε εργαλεία του Office.
Αν χρησιμοποιείτε το Office, τότε ίσως έχετε τον επεξεργαστή εικόνας της Microsoft (Picture Manager ή σκέτο Φωτογραφίες) το οποίο είναι αρκετά γρήγορο και εύκολο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα https://bit.ly/3KRbgtr
Με μια σύντομη αναζήτηση στο internet ή στα stores του κινητού σας θα ανακαλύψετε πολύ περισσότερες εφαρμογές. Και φυσικά μη ξεχνάτε και τα φίλτρα του κινητού σας!