Θέλω να εργαστώ ως Virtual Assistant, αλλά...

Θέλω να εργαστώ ως Virtual Assistant, αλλά...

Απορίες και μια αληθινή ιστορία

«Θέλω να εργαστώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας, συγκεκριμένα σαν Virtual Assistant, αλλά ανησυχώ ότι δεν θα μπορέσω να βρω πελάτες να με πληρώσουν».
Καταλαβαίνω, αλλά να ξέρεις ότι αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά σου...

Άκου τη δική μου ιστορία…
Τα τελευταία 15+ χρόνια που εργάζομαι ως freelancer και βοηθάω και άλλους να κάνουν το ίδιο ως σύμβουλος/mentor, αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που ακούω πιο συχνά.

Το καταλαβαίνω απόλυτα. Κάνοντας το άλμα από τον σταθερό μισθό που είχες ως υπάλληλος, στην ελεύθερη αγορά που δεν έχει σταθερό εισόδημα, μπορεί να είναι τρομακτικό και να προκαλεί άγχος. Οι περισσότεροι ξέρουν ότι εγώ ήμουν τραπεζικός και αποφάσισα να κάνω το άλμα!

Δες τα πράγματα λίγο διαφορετικά.
• Το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας στην συγκεκριμένη περίπτωση Virtual Assistant, είναι ένα νόμιμο επιχειρηματικό μοντέλο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν με επιτυχία εδώ και δεκαετίες.

• Η απόκτηση σταθερού ή έστω προβλέψιμου εισοδήματος που βασίζεται σε υπηρεσίες είναι απολύτως εφικτή για έναν ελεύθερο επαγγελματία.

• Οι πελάτες είναι κυριολεκτικά παντού - απλά πρέπει να ξέρεις πώς και πού θα τους βρεις και τι υπηρεσίες θα τους προσφέρεις.

Πριν φθάσεις όμως εκεί θα πρέπει να έχεις αποφασίσει τι υπηρεσίες είσαι εσύ σε θέση να προσφέρεις, και ποιους θα εξυπηρετήσεις με αυτές τις υπηρεσίες.
Πρέπει να βρεις στην ομάδα στην οποία θα απευθυνθείς. Πχ εγώ ως virtual assistant εξυπηρετώ εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικά κέντρα. Μετά από έρευνα έμαθα τι τους ενδιαφέρει και φρόντισα να γίνω καλή σε αυτό παρακολουθώντας σεμινάρια.

Εσύ με ποιους θέλεις να δουλέψεις; Πχ Μια θεωρητικά εύκολη κατηγορία είναι οι γιατροί! Μπορείς να αναλάβεις
1. Nα καταγράφεις τα ραντεβού τους όσο εκείνοι είναι απασχολημένοι αλλού (πχ στο νοσοκομείο),
2. Nα επικοινωνείς με τους ασθενείς για υπενθύμιση των ραντεβού ή ανανέωση των συνταγών τους,
3. Nα τιμολογείς τις υπηρεσίες του γιατρού,
4. Να απομαγνητοφωνείς τις διαγνώσεις του,
5. Nα διαχειρίζεσαι τα social media του,
6. Nα κάνεις έρευνα στο ίντερνετ για θέματα της ειδικότητας του πχ
    • Αναζήτηση βιβλιογραφίας
    • Συλλογή και ανάλυση δεδομένων
    • Μορφοποίηση ερευνητικών εργασιών του γιατρού
    • Διαχείριση παραπομπών μέσω του ειδικού λογισμικού.
και να χρησιμοποιείς τα αποτελέσματα για να γράψεις μικρά άρθρα για ανάρτηση στα social ή στο blog του. Δεν έχει; Πρότεινέ του να τους το φτιάξεις, αφού εξηγήσεις τα οφέλη που θα έχουν (πχ ανάδειξη του expertise τους). Εγώ σε κάθε εκπαιδευτικό κέντρο ή σε εκπαιδευτικό (ανεξάρτητα από ειδικότητα), το πρώτο που κοιτάω είναι αν έχει ιστοσελίδα ή blog. Γιατί; Γιατί ξέρω οτι μόνο αυτά του ανήκουν! Τα Social Media είναι αλλουνού!, Ναι, αλλά ξέρω να στήνω με την ομάδα μου όμορφες και αποτελεσματικές ιστοσελίδες.

Το να είσαι εικονική βοηθός ενός γιατρού μοιάζει εύκολο και είναι ένα απλό παράδειγμα, αλλά τι απαιτεί από σένα; Να γνωρίζεις τουλάχιστον…
1. Διαχείριση του ημερολογίου
2. Τιμολόγηση
3. Διαχείριση Social Media
4. Έρευνα στο ίντερνετ για άρθρα που έχουν σχέση με την ειδικότητα του γιατρού, καταγραφή και μορφοποίηση ανάλογα με το μέσο ανάρτησης.

Λοιπόν; Τι σκέφτεσαι; Ποιο είναι μεγαλύτερο πρόβλημα; Να βρεις τον πελάτη ή να τον πείσεις ότι μπορείς να του προσφέρεις ότι χρειάζεται?
Τον πελάτη μπορείς να τον βρεις σίγουρα με τις στρατηγικές που διδάσκω στο σεμινάριο και τα πρότυπα έντυπα που περιλαμβάνονται στο μάθημά μας.

Με μια πολύ μικρή επένδυση χρόνου (περίπου 20 ώρες) και χρημάτων (120€) θα μάθετε πόσο εφικτό είναι να γίνετε Virtual Assistant.
Μελετήστε τα περιεχόμενα του σεμιναρίου, κλείστε αμέσως τον πρώτο σας πελάτη επί πληρωμή και πάρτε πίσω την επένδυσή σας.

Πριν όμως από αυτό, αποφασίστε αν κάνετε για ελεύθερος επαγγελματίας / Virtual Assistant ή όχι.
Το «χειρότερο σενάριο» είναι ότι ανακαλύψετε ότι δεν είναι για εσάς. Αλλά τώρα θα το ξέρετε και δεν θα σκέφτεστε συνέχεια «Τι θα γινόταν αν…».
Και στην καλύτερη περίπτωση; Θα:

• Θα ανακαλύψτε ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό και ότι το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι τόσο εξωτικό / τρομακτικό / περίπλοκο όσο ίσως νομίζατε

• Θα μάθετε ότι η εύρεση πελατών δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολη και δεν χρειάζεται να ξοδεύετε ώρες χτενίζοντας ιστότοπους όπως το Indeed και το Upwork)

• Θα αποκτήστε δυναμική και έμπνευση κερδίζοντας εισόδημα ανεξάρτητα με τον πρώτο σας πελάτη, μόνοι σας, για να κάνετε ότι θέλετε με τον ελεύθερο χρόνο σας.

Εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω!!