Πόσο αξίζεις στην αγορά εργασίας;

Ποιος είναι ο μισθός που πρέπει να ζητήσεις;

Αλήθεια πόσο αξίζεις; Σε κάποιο σημείο, σε κάθε συνέντευξη, θα εμφανιστεί η ερώτηση για τις μισθολογικές σου απαιτήσεις. Όσο και να μην σου αρέσει, πρέπει να πεις ένα νούμερο. Το δύσκολο είναι το πως θα το έχεις υπολογίσει.



1. Κάνε έρευνα. Δες τη μεγάλη εικόνα. Δες ποιοι είναι γενικά οι μισθοί στον κλάδο που θέλεις να δουλέψεις. Ρώτησε τα επαγγελματικά σωματεία και την Επιθεώρηση εργασίας. Μάθε για τον βασικό μισθό. Πιθανόν να βρεθείς μπροστά σε διαφορετικά νούμερα. Κάποιοι αμείβονται με το βασικό μισθό και κάποιοι άλλοι παίρνουν 1000€ περισσότερα για την ίδια ακριβώς δουλειά. Κάποιος λόγος θα υπάρχει…



2. Αξιολόγησε σωστά τον εαυτό σου (SWOT Analysis). Η έρευνα που έκανες σου έδωσε έναν αριθμό. Το επόμενο κομμάτι που θα προσθέσεις στο πάζλ είναι τα προσόντα σου και η εργασιακή σου εμπειρία. Κάνε μια …τίμια καταγραφή. Σπουδές, επιπλέον επιμορφώσεις/πιστοποιήσεις, επιπλέον δεξιότητες που θα φανούν χρήσιμες σε εργοδότες του κλάδου που σε ενδιαφέρει, χρόνια εργασιακής εμπειρίας, γενικά τι έχεις επιτύχει και μπορείς να το αποδείξεις. Να μην υπερβάλεις με τις δυνατότητες σου, αλλά και να μην υποτιμήσεις τα ταλέντα σου.



3. Δες τον ανταγωνισμό. Τι περισσότερο ή μπορεί και λιγότερο έχουν από εσένα όσοι διεκδικούν την ίδια θέση;



4. Πόσα χρήματα σου χρειάζονται για να ζήσεις; Υπολόγισε τα σταθερά έξοδά σου και ένα ποσό για έκτακτες περιστάσεις. Επειδή αυτό είναι το μικρότερο ποσό που μπορείς να δεχθείς ως αμοιβή, φρόντισε αυτό που θα πεις να είναι ρεαλιστικό και να αναφέρεται στις πραγματικές ανάγκες σου.



Η ζωή χωρίς ιντερνετ;
Προηγούμενο άρθρο
Η ζωή χωρίς ιντερνετ;