Οι Γραμματείς και το κίνημα Metoo

Μήπως συνέβη/συμβαίνει και σε σένα;

Αληθινή μαρτυρία…
Με λένε Bonnie Low-Kramen , είμαι συγγραφέας, εκπαιδεύω νεαρές assistants, κυρίως όμως είμαι άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την κάθε είδους κρίση και τις δυσκολίες που προκύπτουν σε όλους τους τομείς από αυτές. Και μία από αυτές είναι η σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό μας χώρο


Εργάστηκα για 25 χρόνια σαν Personal Assistant για την Ολυμπία Δουκάκη και έχω να θυμάμαι τις τρομερές ιστορίες που μου έλεγε για την σεξουαλική παρενόχληση στο Hollywood. Τα τελευταία 5 χρόνια ταξιδεύω σε διάφορες χώρες ως καλεσμένη ομιλήτρια και μιλάω με εκατοντάδες Assistants. Και αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών και αυτό ισχύει και για τις Γραμματείς.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2017 ξέσπασε στην Αμερική στον χώρο του θεάματος το σκάνδαλο Metoo, πολλές γυναίκες αποφάσισαν να μιλήσουν για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που δέχθηκαν και στον δικό τους χώρο. Και οι περισσότερες από αυτές εργάζονταν ως Personal Assistants.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Είμαι φεμινίστρια, αλλά αυτό δεν είναι καθαρά γυναικείο πρόβλημα. Δεν είναι ανδρικό πρόβλημα. Είναι ανθρώπινο πρόβλημα. Και δεν είμαι εγώ που θα πω ότι είναι απλά μια διαμάχη μεταξύ γυναικών και ανδρών. Και γι’ αυτό αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις κόρες μας και τους γιούς μας, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι ένα γενικό πρόβλημα.

  

Οι περισσότερες Assistants με τις οποίες έχω μιλήσει έχουν δεχθεί bullying στον εργασιακό τους χώρο και η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή bullying. Περισσότεροι από το 70% των ακροατών μου παραδέχθηκαν ότι έχουν υποστεί κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης και τα σημάδια στην ψυχή τους (θυμός, λύπη, κατάθλιψη) είναι ανεξίτηλα.
Τους ρώτησα πόσο καιρό διαρκούν αυτές οι επιπτώσεις. Μια μέρα, ένα μήνα, ένα χρόνο; Γέλασαν και μου είπαν «για πάντα».

Αλλά ευτυχώς η σιωπή έσπασε. Σε όλους τους χώρους. Καλλιτεχνικό, αθλητικό, εργασιακό. Και τώρα τι κάνουμε; Τι πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα ή άνδρας που δέχεται παρενοχλήσεις;

Οι διευθυντές των μεγάλων εταιρειών συμβουλεύονται πλέον δικηγόρους για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Γιατί να μην κάνετε το ίδιο και εσείς; Ίσως είναι πιο εύκολο να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον HR manager. Πείτε όλη την αλήθεια και τι ακριβώς συμβαίνει.

Υπάρχει επίσης το coaching και η εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε νέους ταλαντούχους coaches και άμεση αναθεώρηση της εκπαίδευσης. Από πολύ μικρά τα παιδιά πρέπει να μάθουν τι επιτρέπεται και τι όχι. Ποιος μπορεί να το αγγίζει και ποιος όχι. Στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο και στη δουλειά.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, όπου και να παρουσιάζεται, είναι να μιλήσετε. Και να κατανοήσετε ότι δεν συμβαίνει μόνο σε σας. Ενώστε τη φωνή σας με όλες/όλους και σπάστε την αλυσίδα της σιωπής. Ξεκινήστε από τους συναδέλφους σας. ‘Μου συνέβη αυτό… Μήπως συνέβη και σε σένα;».
Σίγουρα υπάρχουν στον εργασιακό σας χώρο άνθρωποι με κύρος, που νοιάζονται και θέλουν να βοηθήσουν. Τώρα πια το βλέπουμε όλο και συχνότερα να συμβαίνει.

Μιλήστε με γεγονότα και όχι αόριστα. Πείτε τι ακριβώς έγινε και πότε. Μην επιτρέψεις να σου πουν «γιατί δεν μίλησες τότε;» ή «τι φορούσες; Μήπως τον/την προκάλεσες με την συμπεριφορά σου;»

Τώρα πια όλα έχουν αλλάξει και σε μερικούς, λίγους ακόμα αμετανόητους αξίζει να τιμωρηθούν με κάθε τρόπο!

ΜΙΛΗΣΕ!!!

Μετάφραση, προσαρμογή: Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη