Blog vs Website

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός website και ενός blog;

Θέλετε να αποκτήσετε τη δική σας θέση στο αχανές διαδίκτυο; Το έχετε αποφασίσει αλλά δεν ξέρετε τι φτιάξετε. Έναν ιστοχώρο ή ένα blog; Όντως υπάρχει διαφορά μεταξύ τους; Και η σελίδα στο Facebook;

Ένας ιστοχώρος είναι συνδεδεμένος παραδοσιακά με μια επιχείρηση. Είτε είναι εμπορική, είτε είναι παροχής υπηρεσιών, είτε απευθύνεται στην τοπική αγορά, είτε παγκοσμίως. Εάν έχετε μια τοπική επιχείρηση (πχ ένα φούρνο) και εξυπηρετείτε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να δημιουργήσετε έναν ιστοχώρο μέσω του οποίου θα ενημερώνετε τους ενδιαφερόμενους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας (διαφορετικά είδη ψωμιού, catering κλπ.). Αυτό βέβαια δεν σας απαγορεύει να διατηρείτε μέσα στον ιστοχώρο σας και ένα blog που θα φιλοξενεί άρθρα σχετικά με την επιχείρηση σας (πχ διατροφικές συμβουλές, συνταγές…). Αν παρατηρήσετε όλοι οι ιστοχώροι των μεγάλων εταιρειών περιλαμβάνουν και ένα blog!

Αν πάλι δεν έχετε μια επιχείρηση, αλλά είστε ένας ελεύθερος επαγγελματίας (πχ λογιστής σε μια μεγάλη εταιρεία), συγγραφέας, φωτογράφος, καθηγητής κλπ., σας αρέσει αυτό που κάνετε και θέλετε να δείξετε το ταλέντο και τις γνώσεις σας, τότε θα πρέπει να διαλέξετε να δημιουργήσετε ένα blog.  To blog έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και οι εγγραφές του γίνονται με ημερολογιακή μορφή (η μια κάτω από την άλλη). Αυτό βέβαια δεν σας εμποδίζει να προωθήσετε τη δουλειά σας μέσα από το blog σας!

Και η σελίδα της εταιρείας σας στο Facebook; Αν την συντηρείτε καθημερινά, φροντίζετε να αυξάνετε τα μέλη της, τότε μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στον ιστοχώρο ή στο blog σας. Μια στιγμή όμως… τι θα γίνει αν μια μέρα το Facebook κλείσει την εταιρεία και φύγει; Τότε θα χάσετε όλους τους ακολούθους σας… άρα μην στηρίζεστε εκεί!

Ποιο είναι το μυστικό; Τι κάνω τελικά; Δημιουργώ ιστοχώρο ή blog (ανάλογα με τις ανάγκες μου) αλλά είμαι ανεξάρτητος. Οπωσδήποτε έχω δικό μου domain και αξιόπιστο hosting. Απαραίτητη είναι επίσης μια mailing list για τακτική αποστολή newsletter.

Παραδείγματα:

https://www.interactive-education.gr/  και  https://www.kasapidi.com/ - Ιστοχώροι που ανήκουν στην εταιρεία Interactive Education και περιέχουν και blog με ενημερωτικά άρθρα σε ημερολογιακή κατάταξη.

https://maria-zk.blogspot.gr/  και https://kasapidimaria.wordpress.com/  - Blog που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του μαθήματος Δημιουργία blog με το Blogger ή με το WordPress. Δεν έχουν δικό τους domain και Hosting άρα μπορεί η Google στην οποία ανήκει το blogger, ή η WordPress ανά πάσα στιγμή να τα κλείσουν.  

https://www.facebook.com/Interactive.Education.Aigaleo/ - H σελίδα της Interactive Education με τα 3000 μέλη της στο έλεος του Facebook!

Μαρία Κασαπίδη

Μετά την αποφοίτηση τι;
Προηγούμενο άρθρο
Μετά την αποφοίτηση τι;


Για πληρωμές IRIS